Hlavní obsah

Rolls-Royce zaplatí 21 miliard za urovnání podezření z korupce

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce motorů Rolls-Royce, sesterská firma slavného výrobce luxusních aut, zaplatí v přepočtu celkem 671 miliónů liber (20,7 miliardy korun) britským a americkým úřadům za urovnání případů korupce, které se měla firma dopouštět v zámoří, hlavně v Číně a Indonésii. Informoval o tom v úterý server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Výroba leteckých motorů v továrně Rolls-Royce

Článek

Rolls-Royce se dohodl, že zaplatí 497 miliónů liber včetně nákladů britskému úřadu pro vyšetřování podvodů a korupce SFO (Serious Fraud Office). Úřad vyšetřoval obvinění z úplatků v zahraničí od roku 2012.

Společnost zaplatí také 170 miliónů dolarů americkému ministerstvu spravedlnosti a podle dalšího ujednání vyplatí 26 miliónů dolarů také úřadům v Brazílii.

„Jde o dobrovolné dohody, které znamenají ukončení vyšetřování, pokud firma splní určité podmínky včetně zaplacení finanční pokuty,“ uvedl Rolls-Royce v prohlášení.

Dohodu s SFO musí v úterý ještě schválit soud. Uložit firmám pokutu a ukončit stíhání, pokud se přiznají k podvodům nebo korupci, umožňuje úřadu britský zákon od roku 2014. Nyní využil této možnosti teprve potřetí, píše BBC.

Rolls-Royce patří mezi největší britské vývozce, vyrábí motory pro vojenská a civilní letadla, ale i pro vlaky, lodě či jaderné ponorky. Výroba luxusních vozů stejného jména funguje od 70. let odděleně. Britský list Telegraph ale již dříve napsal s odkazem na manažery firmy, že skandál motorové divize poškozuje i dobré jméno výrobce aut Rolls-Royce.

Reklama

Výběr článků

Načítám