Hlavní obsah

Libra oslabila. Investoři spekulují, že britská premiérka oznámí tvrdý brexit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libra v pondělí oslabila na tříměsíční minimum vůči dolaru. Britská premiérka Theresa Mayová by v úterním projevu o brexitu měla signalizovat odchod Británie z jednotného trhu a celní unie bez privilegovaného vztahu s Evropskou unií (EU). V pondělí o tom informovala britská média.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu libry k dolaru

Článek

Londýn podle médií signalizuje, že pokud Brusel omezí přístup ke společnému trhu, poohlédne se Spojené království jinde.

Libra sestoupila pod hranici 1,20 dolaru za libru, nejníže od loňského října. Oslabila také vůči společné evropské měně na 1,13 eura za libru. Kurz libry se nyní ke koruně pohybuje kolem 30,60 – před referendem o brexitu stála libra přes 35 korun.

Dolů libru tlačí zejména nejistota ohledně dopadů brexitu na ekonomiku a zahraniční obchod. Některá britská média uvedla, že Mayová v projevu vyzve k vytvoření „skutečně globální Británie” otevřenější světu.

Britský ministr financí Philip Hammond německému nedělníku Welt am Sonntag sdělil, že Británie je připravena udělat vše, co bude třeba, aby ochránila vlastní ekonomiku – včetně toho, že se odvrátí od evropského trhu a obrátí se jinam.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová v Bruselu

„Pokud Velká Británie opustí EU bez smlouvy o přístupu k jednotnému trhu, pak přinejmenším krátkodobě naše ekonomika utrpí. V takovém případě budeme muset změnit hospodářský model,” řekl ministr.

Britská média z těchto prohlášení usuzují, že Mayová je rozhodnuta opustit EU bez jakékoli formy privilegovaného partnerství, což je varianta označovaná jako „tvrdý brexit”. Londýn dal již dříve najevo, že je pro něj důležité mít kontrolu i nad počtem migrantů, kteří směřují na Britské ostrovy.

Foto: Novinky.cz s použitím Bloomberg

Varianty evropské integrace a velikosti evropských ekonomik.

Evropská uniePolitická a ekonomická unie 28 států.
EurozónaMěnová unie devatenácti států, které přijaly euro.
Evropský hospodářský prostorČlenské státy mají přístup na společný trh výměnou za finanční příspěvky.
Evropské sdružení volného obchodu (EFTA)Čtyřčlenné sdružení založené na hospodářské spolupráci a vzájemném volném obchodu.
Celní unieUmožňuje volný pohyb zboží, členské země na sebe neuvalují cla. Společně uvalují cla na dovoz ze třetích zemí.
Schengenský prostorOblast 26 států s volným pohybem osob.

Takzvaný měkký brexit by znamenal setrvání v Evropském hospodářském prostoru (EHP), který vytváří společný evropský trh.

Dřívější interpretace premiérčiných výroků, že se přiklání k tvrdému brexitu, ovšem Mayová odmítala. „Nepřijímám termíny tvrdý a měkký brexit,“ prohlásila v televizi britská premiérka. Týdeník The Economist jí kvůli mlžení již stihl dát přezdívku Theresa Maybe (možná).

Situaci komplikuje i postoj Skotska. Podle skotské premiérky Nicoly Sturgeonové chce Skotsko zůstat součástí společného trhu bez ohledu na to, zda v něm zůstane zbytek Spojeného království, jinak by se země musely rozloučit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám