Hlavní obsah

V prosinci bylo o 72 tisíc nezaměstnaných méně než před rokem. Nejméně od roku 2008

Novinky, bož
Aktualizováno

Podíl nezaměstnaných činil v prosinci 5,2 procenta. Oznámil to v pondělí úřad práce. Nezaměstnaných bylo o 18,6 tisíce více než v listopadu, avšak o téměř 72 tisíc méně než v prosinci 2015. Úřad v prosinci evidoval nejméně nezaměstnaných od prosince 2008.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Článek

K poslednímu prosincovému dni úřad práce evidoval 381 373 uchazečů o zaměstnání. Méně evidoval naposledy v prosinci 2008 – 352 250 nezaměstnaných.

Drobný meziměsíční nárůst úřad interpretuje ukončováním sezónních prací.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

„S příchodem zimy postupně končí sezónní práce a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž k 31. 12. 2015 skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,“ uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Počet volných míst se zvýšil o 30 tisíc

Meziročně se o téměř 30 tisíc zvýšil počet volných pracovních pozic. Zaměstnavatelé prostřednictvím úřadu nabízeli téměř 132 500 míst, což je nejvyšší prosincová hodnota od roku 2007.

„Nezaměstnanost během celého loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezónní vlivy, zároveň ale v meziročním srovnání setrvale klesala a naopak rostl počet volných pracovních míst. Situace na trhu práce se tedy, díky rostoucí ekonomice, dostala na hodnoty před hospodářskou krizí,“ zdůraznila Sadílková.

Nejnižší nezaměstnanost za osm let

„Podíl nezaměstnaných osob za celý rok 2016 dosáhl pěti a půl procenta, což je o jeden procentní bod nižší hodnota než v roce 2015 a zároveň nejnižší hodnota za posledních osm let. Vývoj na trhu práce v minulém roce byl nad očekávání příznivý,“ připomněl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

„Míra nezaměstnanosti se tak již nachází na své přirozené míře, což bude dále tlačit na růst mezd, které by měly v letošním roce zrychlit o zhruba čtyři a půl procenta,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám