Hlavní obsah

Obědy v restauracích podražily. Napomohla i EET

Novinky, tov

Průměrná útrata za oběd v Česku loni stoupla na 108 korun. Restaurace zdražovaly nejvíc ke konci loňského roku po zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Naobědvat se pod stovku v prosinci dokázali už jen lidé ve třech velkých městech – v Ostravě, Olomouci a Jihlavě. Naopak v Praze průměrná útrata za oběd v prosinci atakovala hranici 120 korun. Vyplývá to z analýzy společnosti Edenred, která vydává stravenky a karty Ticket Restaurant.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná útrata v prosinci 2016

Článek

Útrata za oběd v průběhu loňska rostla, a to zejména v závěru roku. Zatímco v prosinci 2015 byla průměrná útrata 101,50 koruny, v prosinci 2016 to bylo 107,90 koruny.

„Výraznější nárůst jsme zaznamenali až v říjnu a listopadu, zřejmě v souvislosti se zdražením některých potravin. Další cenový skok nastal v prosinci, po zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Nešlo ale o nějaké skokové zdražení, meziměsíční růst byl v průměru o 2,50 koruny v rámci celé ČR,“ řekl manažer Ticket Restaurant Jiří Brych.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná útrata v prosinci 2015

Další hospodští přitom v prosinci v souvislosti se startem EET uváděli, že zdražení chystají.

Nejlevněji na severní Moravě

V cenách jsou započteny vždy celé útraty za oběd včetně pití, případně zákusku a kávy.

Nejvíce za oběd platí Pražané – na konci roku to bylo v průměru 119,60. Výrazně se jim ale přibližují lidé v Brně, kde útrata za oběd dosáhla 113,30 koruny, vyplývá z dat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrné ceny obědů v regionech

Výrazněji přes sto korun zaplatili v průměru za oběd lidé ještě v dalších třech krajských městech – v Českých Budějovicích, Liberci a Plzni. Nejméně platí za obědy lidé na severní Moravě – v Olomouci (98,20 Kč), Ostravě (98,70 Kč) a také Jihlavě (98,30 Kč).

Průměrné ceny obědů v loňském roce zveřejnil na konci listopadu také další velký poskytovatel stravenek Sodexo Benefity. Nejdráže podle jeho údajů vycházely obědy ve Středočeském kraji (112 Kč). Nejlevnější byly v Ústeckém kraji (89 Kč) a v Moravskoslezském kraji (91 Kč).

Informace o cenách vycházejí z průzkumů společností v kombinaci se skutečnými údaji o platbách stravenkovými kartami, které se začaly rozšiřovat v posledních letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám