Hlavní obsah

Růst spotřebitelských cen v Německu se v prosinci přiblížil inflačnímu cíli ECB

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace v Německu v prosinci meziměsíčně zrychlila na 1,7 procenta z listopadových 0,7 procenta. V úterý to oznámil Statistický spolkový úřad (Destatis). Výrazně se tak přiblížila dvouprocentnímu inflačnímu cíli Evropské centrální banky (ECB).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Německu

Článek

Na vyšším růstu spotřebitelských cen se podílely ceny energií. Ty v prosinci rostly o 2,5 procenta, zatímco v předchozích měsících klesaly (o 2,7 procenta v listopadu).

Zrychlil růst cen potravin. V listopadu rostly o 1,2 procenta, v prosinci už to bylo o 2,5 procenta. Ceny služeb v prosinci rostly o jedno a půl procenta proti listopadovým 1,1.

Německo v roce 2016 zaznamenalo nejnižší nezaměstnanost za posledních 25 let, nicméně v prosinci meziměsíčně o 0,1procentního bodu stoupla na 5,8 procenta. [celá zpráva]

Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku byla v prosinci nejvyšší od února 2012, když Index podnikatelského klimatu Institutu ifo stoupl o 0,6 bodu na 111 bodů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám