Hlavní obsah

Německo má nejnižší nezaměstnanost za čtvrt století

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nezaměstnaných v Německu za poslední rok poprvé od roku 1991 klesl pod 2,7 miliónu, když se v prosinci zastavil na čísle 2,568 miliónu lidí. Jde však o 36 tisíc nezaměstnaných více, než Němci zaznamenali v listopadu. V úterý o tom informovala agentura DPA s odvoláním na tamní úřad práce (BA). Nezaměstnanost tak meziměsíčně o 0,1 procentního bodu stoupla na 5,8 procenta.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

V loňském roce Německo zaznamenalo nejnižší nezaměstnanost za 25 let. V prosinci však evidovalo o 36 tisíc nezaměstnaných více než v listopadu.

Článek

Průměrná nezaměstnanost za posledních dvanáct měsíců činí 2,691 miliónu lidí. Jde o nejlepší výsledek od roku 1991, kdy došlo ke sjednocení Spolkové republiky Německo s Německou demokratickou republikou, sovětským satelitem známým rovněž jako Východní Německo.

Už v roce 2015 dosáhlo Německo rekordní nezaměstnanosti, když průměr za dvanáct měsíců činil 2,795 miliónu lidí.

Zároveň v Německu roste i poptávka po pracovní síle. Zaměstnavatelé v prosinci hlásili 658 tisíc neobsazených pracovních míst.

Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku byla v prosinci nejvyšší od února 2012, když Index podnikatelského klimatu Institutu stoupl o 0,6 bodu na 111 bodů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám