Hlavní obsah

Finsko jako první na světě vyzkouší zaručený příjem pro nezaměstnané

Finská vláda od ledna zkušebně zavede takzvaný všeobecný základní příjem. Vybraná skupina 2000 nezaměstnaných občanů bude od státu místo podpory v nezaměstnanosti dostávat po dobu dvou let bez jakýchkoli podmínek 560 eur (přes 15 tisíc korun) měsíčně. Finsko se tak stane první zemí na světě, která otestuje zaručený příjem na celonárodní úrovni.

Foto: Evropská centrální banka

Ilustrační foto

Článek

Úřady chtějí zjistit, jestli lze touto cestou zjednodušit sociální systém a motivovat více k práci.

Krátce před Silvestrem se dva tisíce náhodně zvolených nezaměstnaných Finů dozví, že je úřady do experimentu zařadily. Účast v něm nelze odmítnout, informoval ve středu server německého deníku Süddeutsche Zeitung.

Komentátoři německého Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a rakouského Die Presse však poznamenali, že v případě finského experimentu nejde o základní nepodmíněný příjem v pravém slova smyslu. Ten spočívá v myšlence, že „stát by každému jednotlivému obyvateli ať miliardáři či žebrákovi měl vyplatit tolik peněz, aby to stačilo na uživení,” uvedl Sebastian Balzter ve FAZ.

Nepodmíněná dávka v nezaměstnanosti

V případě Finska jde spíše o nepodmíněnou dávku v nezaměstnanosti. Podpora v nezaměstnanosti činí přibližně 550 eur měsíčně, napsala televize ARD na svém webu. Vybraní příjemci této dávky ve věku 25 až 58 let dostanou nově 560 eur měsíčně.

Tyto peníze nebudou podléhat zdanění, nebudou nijak účelově vázány a nebude o ně nutné žádat. Pokud si příjemci najdou přivýdělek, o tuto dávku nepřijdou.

Finská vláda se domnívá, že by stát takto mohl ušetřit peníze, které při vyplácení dávek v současné podobě vyplýtvá na byrokracii s nimi spojenou. Dávka by tak v novém pojetí nemusela stát ani více, ani méně prostředků, přestože je o 10 eur vyšší.

Švýcaři experiment odmítli

Úřady doufají, že projekt zvýší motivaci nezaměstnaných k práci. Helsinky také očekávají, že sníží papírování spojené s dosavadním systémem podpor v nezaměstnanosti.

Státní sociální pojišťovna Kela po roce posoudí, zda se má experiment rozšířit. Projekt je součástí volebních slibů, se kterými přišel centristický premiér a bývalý podnikatel Juha Sipilä.

Experiment se zaručeným příjmem se má v lednu 2017 rozběhnout i v nizozemském městě Utrecht. Na celostátní úrovni ale garantovaný příjem pro všechny občany odmítli na začátku června v referendu ve Švýcarsku.

Podle návrhu měl činit 2500 franků (asi 61 tisíc korun) měsíčně bez ohledu na to, zda dotyčný pracuje, anebo je nezaměstnaný. Na druhou stranu chtělo Švýcarsko zrušit veškeré sociální dávky, podpory a příspěvky.

Reklama

Výběr článků

Načítám