Hlavní obsah

Temelín jede naplno, kryje pětinu spotřeby země

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelínský první blok, jehož generátor byl přede dvěma dny připojen k přenosové soustavě, začal krátce po půlnoci na středu pracovat naplno. Jihočeská elektrárna nyní kryje pětinu české spotřeby elektřiny. Právo o tom informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Foto: archiv JE Temelín

Od půlnoci na středu pracuje Jaderná elektrárna Temelín na plný výkon.

Článek

Dosažení plného výkonu předcházely úspěšné kontroly paliva na 80procentním výkonu reaktoru. Trvaly třicet hodin a temelínští fyzici při nich ověřovali například rozložení výkonu reaktoru.

„Pomocí čidel sledujeme, zda je neutronový tok v reaktoru rovnoměrně rozložen. Kontroly potvrdily, že palivo je dobře zavezeno a splňuje potřebné požadavky. Nyní nás ještě čeká kalibrace měřicích systémů,“ vysvětlil Lukáš Milisdörfer, vedoucí projektování aktivní zóny.

Nájezd trvá několik dnů

Po skončení kontrol operátoři zvyšovali výkon reaktoru velmi pozvolna. Za hodinu zvedli výkon o necelé jedno procento. Z osmdesáti procent se na plný výkon dostal blok za čtyřiadvacet hodin.

„Nájezd bloku po odstávce je velmi pozvolný a spojený s řadou testů. Celé to trvá několik dní. Naopak „brzdy“ má reaktor velmi rychlé a účinné. Z plného výkonu je schopen zastavit štěpnou reakci do tří vteřin,“ poznamenal Sviták.

Letošní Vánoce byly pro temelínské energetiky náročnější. Běžně o posledních svátcích roku zajišťují provoz elektrárny dvě stovky lidí. „Právě o Vánocích jsme najížděli blok po odstávce, a proto zde bylo několik desítek dalších odborníků. Reaktor jsme nastartovali na Štědrý den, elektřinu jsme začali vyrábět na Boží hod a na plném výkonu jsme ode dnešní noci,“ shrnul Sviták průběh najíždění.

První temelínský blok byl pro výměnu paliva plánovaně odstaven od konce srpna. Během čtyř měsíců zvládli energetici skoro dvanáct tisíc činností. Ověřili stav tlakové nádoby reaktoru, vyměnili čtvrtinu paliva, zkontrolovali bezpečnostní systémy i všechny díly turbíny. Výrobu elektřiny z bloku obnovili 25. prosince.

Druhý blok byl pro výměnu paliva odstaven od června do začátku září. Aktuálně je v provozu na plném výkonu. S plným výkonem druhého temelínského bloku počítá ČEZ i v závěru roku, přestože původně měl být blok na dva týdny odstaven.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 11,9 miliardy kilowatthodin elektřiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám