Hlavní obsah

Zmatky ve Venezuele. Zrušené bankovky zas platí, nové prý nedorazily kvůli sabotáži

Novinky, tov

Venezuelský prezident Nicolás Maduro odložil zrušení platnosti nejvyšší bankovky v oběhu, které způsobilo nedostatek hotovosti a vyvolalo nepokoje i rabování obchodů. Bankovka s nominální hodnotou 100 bolívarů bude platit až do 2. ledna, řekl prezident ve státní televizi Globovision.

Foto: Carlos Eduardo Ramirez, Reuters

Lidé rabovali obchod s potravinami ve Venezuelském městě La Fria.

Článek

Bankovka s dosud nejvyšší hodnotou 100 bolívarů podle původního rozhodnutí prezidenta přestala platit ve čtvrtek. Opatření mělo podle Madura mířit proti mafii, která schovává obří sumy v hotovosti v zahraničí. Venezuela proto také uzavřela hranice s Kolumbií a Brazílií.  [celá zpráva]

Lidé stáli v dlouhých frontách u bank, aby peníze alespoň složili na účet, protože slibované nové bankovky vyšší hodnoty 500, 2000 a 20 000 bolívarů banky na výměnu dosud neměly.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Stobolívarová bankovka má kvůli hyperinflaci hodnotu v přepočtu kolem 50 haléřů, výměna za menší peníze je proto nepraktická - zabírají spoustu místa. Oběživo rychle dochází bankám i v bankomatech.

Téměř 40 procent lidí ve Venezuele přitom nemá účet, takže se před Vánoci dočasně ocitli bez hotovosti. V zemi vypukly protesty i rabování obchodů.

„Dnes (v sobotu) měla dorazit většina nových bankovek... Nemohly, protože nám sabotovali speciální nákladní letadla,” prohlásil Maduro. Podle něj jde o kampaň zahraničních nepřátel Venezuely.

Opozice vyzvala prezidenta k demisi. Již dříve prohlásila načasování výměny bankovek na období před Vánoci za hloupost.

Foto: Stringer, Reuters

Venezuelské národní gardy ve městě Ciudad Bolivar

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám