Hlavní obsah

Venezuela stáhne nejvyšší bankovku, prý tak bojuje proti mafii

Novinky, tov

Venezuelský prezident Nicolás Maduro nařídil stáhnout z oběhu nejvyšší bankovku země v hodnotě 100 bolívarů. V těchto bankovkách má podle něj uložené peníze za hranicemi mafie, informoval server BBC. Kvůli hyperinflaci má přitom 100 bolívarů na černém trhu hodnotu kolem dvou dolarových centů (50 haléřů).

Foto: Handout, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

Venezuelané budou mít od středy deset dní, aby si v bance 100 bolívarové bankovky vyměnili za mince nebo nové bankovky vyšší hodnoty 500 až 20 000 bolívarů.

Podle prezidenta Madura mají zločinné gangy schované v sousední Kolumbii přes 300 miliard bolívarů. Věří, že se úřadům na hranicích, letištích a v přístavech podaří zabránit propašování bankovek do země a stanou se tak bezcennými.

Mafie podle úřadů schovává peníze  bve sklepech domů na severu Kolumbie a nejčastěji právě ve stobolívarovkách. Je to logické, protože nyní nejvyšší bankovky mají tak malou cenu, že na koupi 30 dolarů na černém trhu je třeba plná krabice venezuelské měny. Na černém trhu hodnota bolívaru za jediný měsíc klesla o 55 procent a Mezinárodní měnový fond předpovídá Venezuele příští rok inflaci 2 000 procent.

Venezuelan ukazuje 300 stobolívarových bankovek. Před devíti lety si za to mohl koupit auto. Teď mají hodnotu pouhých sedmi dolarů.

Obavy z chaosu

Nedávno se Indie rozhodla stáhnout z oběhu dvě bankovky s nejvyšší hodnotou, aby donutila lidi přiznat hodnotu majetku schovávaného v hotovosti. Po rozhodnutí lidé čekali v obřích frontách u bank a v bankomatech došly peníze. [celá zpráva]

Kritici venezuelského prezidenta Madura varují před podobným chaosem a pochybují, že má stát kapacitu vyměnit lidem všechny jejich 100bolívarové bankovky.

„Jaká nešikovnost vládne! Kdo by vůbec pomyslel dělat něco takového v prosinci uprostřed všech našich problémů,“ napsal na Twitter opoziční lídr Henrique Capriles.

Venezuela se s hyperinflací nepotýká poprvé. V roce 2008 zavedla současnou měnu bolívar fuerte (silný), kterou banky měnily za původní měnu v přepočtu jeden za tisíc. Například z dvacetitisícových bankovek starých bolívarů se tak stal dvacetibolívar.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám