Hlavní obsah

Konec hádek o Falklandy? Argentina vidí v brexitu šanci na rozvoj vztahů s Británií

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Argentinská vláda vidí v brexitu příležitost pro rozvoj bilaterálních obchodních vztahů s Velkou Británií. Napsal o tom server Bloomberg. Podle argentinské ministryně zahraničí by země s Brity ráda uzavřela bilaterální dohodu o volném obchodu. Zastánci brexitu viděli možnost uzavírání bilaterálních dohod jako jednu z hlavních výhod odchodu z Evropské unie (EU).

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Argentinská ministryně zahraničí Susana Malcorraová vidí v brexitu příležitost pro rozvoj bilaterálních obchodních vztahů s Velkou Británií.

Článek

Členské státy EU si totiž nemohou dojednávat bilaterální dohody o volném obchodu se zeměmi mimo EU. Možné jsou pouze dohody o volném obchodu za celou EU, jako například nedávno uzavřená CETA, dohoda mezi EU a Kanadou. Její uzavření blokovala Belgie kvůli nesouhlasu regionálních politiků ve frankofonním Valonsku. [celá zpráva]

„Budeme se snažit navázat na naše silné vazby s obchodními partnery. To se vztahuje i na rostoucí ekonomiky latinské Ameriky, včetně Argentiny,“ komentovalo možnou dohodu s Argentinou britské ministerstvo obchodu.

„Víte velice dobře, že naše vztahy s Velkou Británii mají své zvláštnosti a potřebujeme vyřešit pár věcí, než pokročíme v bilaterálních rozhovorech,“ uvedla před časem argentinská ministryně zahraničí Susana Malcorraová, která tak narážela na spory kolem Falklandských ostrovů.

Argentina britské Falklandy v roce 1982 vojensky obsadila. Agrese vedla k desetitýdenní válce, v níž Británie obnovila kontrolu nad ostrovy. Konflikt však má do dnešních dnů důsledky pro obchodní politiku.

Obchod místo hádek

Oba státy se v teprve září dohodly, že budou spolupracovat na ukončení omezení, která se týkají těžby plynu a ropy, lodní dopravy a rybaření v okolí Falklandských ostrovů a jsou důsledkem války. Rovněž se domluvily na povolení letů z Argentiny na Falklandy.

Zlepšování vztahů je do značné míry zásluhou nového prezidenta Mauricia Macriho. Předchozí prezidentka Cristina Fernandezová de Kirchnerová se naopak v rozdmýchávání sporů o Falklandy vyžívala, připomněl Bloomberg.

Například v loňském roce její vláda žalovala pět zahraničních společností, které těžily ropu v okolí ostrovů bez souhlasu argentinské strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám