Hlavní obsah

Inspekce odhalila šperky s obsahem těžkých kovů, ohrožují zdraví

Novinky, tov

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) odhalili v českých obchodech bižuterii z dovozu mimo EU s vysoce nadlimitním obsahem těžkých kovů. Šlo o karcinogenní kadmium, olovo a nikl. Inspekce uložila šest pokut dohromady za 215 tisíc korun.

Foto: ČIŽP

Tento náramek obsahoval nepovolené množství niklu a kadmia.

Článek

Inspektorům pomohl při kontrolách rentgenový spektrometr, který začali využívat letos. Od začátku roku s jeho pomocí zkontrolovali celkem 257 bižuterních výrobků a 43 z nich (tedy 17 procent) obsahovalo víc těžkých kovů, než je dovoleno. Stanovené limity byly v mnoha případech překročeny o několik řádů.

„Obsah těžkých kovů v dovozové bižuterii se opět ukázal jako velký problém. Například u náušnic ve tvaru sovy byl limit pro kadmium překročen 9100krát, obsahovaly neuvěřitelných 91 procent kadmia,” uvedl ředitel inspekce Erik Geuss.

Foto: ČIŽP

Největší obsah kadmia 91 % byl nalezen v náušnici s přívěskem ve tvaru sovy na tržnici v Brně

Tento výrobek objevili letos inspektoři při běžné kontrole ve vietnamské tržnici v Brně-Černovicích. Prodejce dostal pokutu 50 tisíc korun.

Obsah olova v případě náramku jiného dodavatele překračoval limit 1518krát.

Značně byly překračovány také limity pro nikl. „Z jedné části náušnice se uvolňoval až 324krát rychleji, než je dovoleno,” dodal Geuss.

Foto: ČIŽP

Vysoký obsah kadmia 48 procent našla inspekce v náušnici s přívěskem ve tvaru slona u dodavatele z Kravař

Kovy se kontaktem s pokožkou mohou ze šperků dostat do těla.

Kadmium je evropskými předpisy omezeno z důvodu jeho nebezpečnosti pro životní prostředí i lidské zdraví. Je známé jako karcinogen a genotoxická látka, která se kumuluje v lidském těle, například v játrech a ledvinách, uvedla inspekce.

Člověk opakovaně vystavený olovu zase riskuje vážné a nevratné poškození nervové soustavy. Nikl je pak alergen, který může u citlivých osob vyvolat nepříjemné kožní reakce.

Inspekce doporučuje nakupovat bižuterii spíše než na tržištích v kamenných obchodech, případně vyžadovat atesty o složení výrobků.

Reklama

Výběr článků

Načítám