Hlavní obsah

Průmyslová výroba v Česku v říjnu meziročně klesla

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová produkce v říjnu meziročně klesla o 1,7 procenta, informoval o tom ve středu Český statistický úřad (ČSÚ). K poklesu přispěla hlavně slabší výroba aut.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Říjen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmyslová výroba vzrostla o 0,8 procenta.

Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 1,6 procenta. Říjnové výsledky průmyslu jsou horší než odhady analytiků, kteří očekávali růst o 0,5 procenta.

„I když průmysl zpomaluje, byl skoro o 19 procent nad průměrem roku 2010. Říjnové výsledky jsou z hlediska delší časové řady tedy pořád příznivé,“ upozornila Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

„Po dlouhém období odstávky v říjnu obnovila provoz kralupská rafinérie, přičemž litvínovská přešla na plný provoz. Na druhou stranu podle Sdružení automobilového průmyslu v říjnu poklesla výroba automobilů, když na sektor dolehla nižší poptávka ze zahraničí,” uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v říjnu oproti loňsku zvýšil o 2,2 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 2,8 procenta na 29 132 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám