Hlavní obsah

Zrušte to! Trump si stěžuje na cenu nového prezidentského boeingu

Náklady na výrobu nového prezidentského letounu Boeing 747 se vymkly kontrole, objednávka by měla být zrušena. Na Twitteru to v úterý napsal budoucí americký prezident Donald Trump. Součástí prezidentské letky jsou nyní dvě speciálně vybavená letadla Boeing, cena za dva nově objednané stroje se během výroby průběžně zvyšuje, oficiálně ale oznámena nebyla.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Článek

"Boeing vyrábí zcela nový letoun 747 Air Force One pro budoucí prezidenty, náklady se ale vymkly kontrole, překračují čtyři miliardy. Zrušte tu zakázku!" napsal Trump na sociální síti. Cena nových letounů nebyla úředně oznámena, podle agentury Reuters celkem dosahuje tří miliard dolarů (75 miliard korun) a dál se zvyšuje.

Boeing zvítězil v soutěži o zakázku ministerstva zahraničí na nové letouny letos v lednu. Nejprve byla pro výrobce uvolněna částka 26 miliónů, v červnu dalších 127 miliónů dolarů. Podle odborného časopisu FlightGlobal má jít o čtyřmotorový letoun nové generace.

Dosavadní prezidentská letka dosluhuje, v příštím roce dosáhne hranice předpokládané třicetileté životnosti. Nový stroj by ale měl být k dispozici až v roce 2024, i když Boeing chce výrobu urychlit.

Budoucí prezident zatím využívá vlastní soukromou letku, jejíž součástí je Boeing 757, menší manažerský letoun Cessna Citation a dva vrtulníky Sikorski 76. Během volební kampaně republikánský kandidát užíval vlastní letadlo Boeing, které novináři překřtili na "Trump Force One".

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Trumpovo soukromé letadlo je plné luxusu, zlatého obložení a hedvábných polštářů. Létat ale musí v prezidentském Air Force One, který má speciálně vytvořenou kabinu pro vrchního velitele ozbrojených sil. Prezident tak může i na cestách řešit náhlou vojenskou situaci nebo přírodní katastrofu.

Reklama

Výběr článků

Načítám