Hlavní obsah

Trump chce firmám snížit daně o 20 procent. Jedné slíbil milióny, když neodejde do Mexika

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy v USA budou platit daň z příjmu 15 procent místo dosavadních 35 procent. Budoucí Trumpův ministr financí Steven Mnuchin potvrdil, že uskutečnění daňového plánu pro něj bude prioritou. Nastávající prezident Donald Trump se navíc může pochlubit dohodou se společností Carrier, které nabídl daňové pobídky výměnou za zachování tisíce amerických pracovních míst. Informoval o tom server Bloomberg.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Článek

„Snížíme daň z příjmu právnických osob z 35 na 15 procent, což vrátí velké množství pracovních míst do USA,“ uvedl Mnuchin. Vedle snížení daní budoucí Trumpův kabinet společnostem nabízí i možnost odepsat si mnohé položky z daní.

Třiapadesátiletého Mnuchina si Trump vybral za ministra financí minulý týden.  Pracoval pro investiční banku Goldman Sachs nebo multimiliardáře George Sorose. [celá zpráva]

Foto: Mike Segar, Reuters

Steven Mnuchin pracoval pro Goldman Sachs a George Sorose, na nichž Trump v kamapni nenechal nit suchou.

178 miliónů na pobídkách pro Carrier

Trump kromě toho uzavřel dohodu s výrobcem klimatizace Carrier. Budoucímu prezidentovi se podařilo společnost přesvědčit, aby 1100 pracovních míst z Indiany nepřesouvala do Mexika.

Firmě výměnou slíbil daňové pobídky v celkové výši přesahující sedm miliónů dolarů (zhruba 178 miliónů korun).

Podle Washington Post bude míst méně

Republikán v předvolební kampani hrozil zavedením 35procentního dovozního cla na výrobky, které americké firmy vyrábějí v zahraničí. [celá zpráva] Bílý dům podle serveru The Hill v té souvislosti upozornil, že dosluhujícímu prezidentovi Obamovi se podařilo vytvořit asi 800 tisíc nových pracovních míst.

Do hry se vkrádají zájmové skupiny, které trhy manipulují ve svůj prospěch. Republikáni jsou proti tomu, vzpomínáte?
Sarah Palinová o Trumpově dohodě s Carrierem

Washington Post však tvrdí, že Trump zachránil méně míst, než tvrdí. Konglomerát United Technologies, jehož je Carrier součástí totiž původně oznámil, že se z Indiany do továrny v mexickém Monterrey přesune 2100 pracovních míst.

Z nich 1400 se týkalo továrny Carrieru. Z toho se podle všeho Trumpovi podařilo zachránit 800 pracovních míst, tvrdí Washington Post. To je 38 procent ze zmíněných 2100 míst.

Trumpa kritizuje spojenkyně Palinová

Dohoda se nelíbí ani republikánce, bývalé guvernérce Aljašky Sarah Palinové, která Donalda Trumpa v prezidentské kampani podporovala.

„Pokud vláda svévolně intervenuje formou individuálních subvencí, upřednostňováním jednoho podniku nad druhým, vytváří nekonzistentní, neférový a nelogický precedens,“ uvedla Palinová pro web mládežnické organizace Young Conservatives.

„Dochází k amputaci neviditelné ruky, která nejlépe řídí svobodný podnikatelský systém svobodných lidí. Mezitím se do hry vkrádají zájmové skupiny, které trhy manipulují ve svůj prospěch. Republikáni jsou proti tomu, vzpomínáte?“ připomněla politička Trumpovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám