Hlavní obsah

Průměrná mzda v ČR vzrostla na 27 220 korun

• Aktualizováno
Novinky, bož

Ve třetím čtvrtletí vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda v České republice na 27 220 korun, to je meziroční nárůst o 4,5 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Medián mezd činil 23 527, to znamená, že polovina zaměstnanců má nižší a polovina vyšší mzdu, než je zmiňovaná částka.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné mzdy

Článek

Průměrná hrubá mzda byla ve třetím čtvrtletí o 1170 korun vyšší než ve stejném období předchozího roku.

Spotřebitelské ceny se meziročně zvýšily půl procenta, což znamená, že reálně mzdy vzrostly o čtyři procenta.

Nejméně berou v Karlovarském kraji

Nejnižší průměrná mzda je stále v Karlovarském kraji, kde si průměrný zaměstnanec vydělá 23 400 hrubého. Naopak nejvyšší výdělky jsou i nadále v Praze, kde průměr dosahuje 34 512 korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná hrubá mzda v krajích

Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí nejvíce meziročně vzrostla v Ústeckém kraji, kde to bylo o 5,4 procenta, nejméně v Moravskoslezském kraji – o 3,2 procenta.

Rychleji se přidává lidem s nižšími příjmy

„Samozřejmě i nadále platí, že průměr je jen průměr, číslo, na které nedosáhnou dvě třetiny tuzemských zaměstnanců. A tak nás více zajímá, jak se vyvíjel u mezd medián,” podotkl analytik ČSOB Petr Dufek.

Medián vzrostl o 5,1 procenta. „Což opět znamená, že mzdy v ekonomice rostou více rovnoměrně, respektive že se rychleji přidává lidem s nižšími příjmy,” dodal Dufek.

Za průměrem mediánová hrubá mzda, která činí 23 527 korun, zaostává o 3700 korun.

Reklama

Související články

Reálná mzda v Česku stoupla o 3,7 procenta

Průměrná mzda v Česku stoupla ve druhém čtvrtletí meziročně o 3,9 procenta na 27 297 korun. Po odečtení inflace mzda reálně vzrostla o 3,7 procenta. Proti...

Výběr článků

Načítám