Hlavní obsah

Reálná mzda v Česku stoupla o 3,7 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průměrná mzda v Česku stoupla ve druhém čtvrtletí meziročně o 3,9 procenta na 27 297 korun. Po odečtení inflace mzda reálně vzrostla o 3,7 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí průměrná mzda vzrostla o 0,8 procenta. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné mzdy

Článek

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila nominálně o 3,9 procenta, reálně o 3,7 procenta, v nepodnikatelské sféře vzrostla nominálně o 3,6 procenta, reálně o 3,4 procenta.

Ekonomové odhadovali, že růst průměrné mzdy překročí čtyři procenta.

Nejvyšší průměrná mzda je nadále v Praze, kde ale rostla nejpomaleji. Nejnižší je v Karlovarském kraji.

Stále platí, že většina lidí na průměrnou mzdu nedosáhne. Medián mezd, tedy prostřední hodnota, totiž činil 23 047 korun. Medián představuje číslo, kdy polovina hodnot mezd je vyšší než tento údaj, a druhá polovina zase nižší. Meziročně vzrostl medián o 4,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná hrubá mzda v krajích

„Průměrná hrubá měsíční mzda dosáhla ve druhém čtvrtletí 27 297 korun. To je v historii domácí ekonomiky druhé nejvyšší číslo,” upozornila ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

„Na trhu práce se již v některých oborech začíná projevovat nedostatek kvalifikované pracovní síly. Firmy se tak musí předhánět se svými nabídkami, aby vhodné kandidáty přilákaly. To tlačí mzdy postupně nahoru, přičemž stejný trend by měl pokračovat i ve zbytku letošního roku,” dodala.

Anketa

Dostali jste v poslední době přidáno?
Ano
16,4 %
Ne
83,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2632 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám