Hlavní obsah

Česká ekonomika zpomaluje, táhne ji hlavně spotřeba domácností

Novinky, bož
Aktualizováno

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 1,9 procenta. Proti předchozímu kvartálu se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,2 procenta. Uvedl to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ), který tak potvrdil údaje z poloviny listopadu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

K mezičtvrtletnímu růstu ekonomiky přispíval zejména zpracovatelský průmysl, většina odvětví služeb a poprvé od počátku roku i stavebnictví.

Zpracovatelský průmysl vzrostl mezičtvrtletně o 0,9 procenta a meziročně o 3,9 procenta. Rostla výkonnost automobilového průmyslu, zatímco chemickému průmyslu se nedařilo.

V porovnání s předchozím čtvrtletím rostla podle ČSÚ investiční aktivita, podpořená zejména investicemi do dopravních prostředků, strojů a zařízení, ale také do obydlí a ostatních budov a staveb.

Ekonomika výrazně zpomalila

„Druhý odhad domácího ekonomického růstu potvrdil, že česká ekonomika ve třetím čtvrtletí výrazně zpomalila,“ upozornil ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Za mezičtvrtletním zpomalením stál zejména výrazně menší nárůst přebytku zahraničního obchodu a slabší tvorba zásob. Směrem k nižšímu růstu působil i pokles spotřeby vlády. Hlavním tahounem růstu byla domácí spotřeba, která ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,9 procenta,“ upřesnil.

Ekonomice nejvíce prospívají automobilky

„Asi nikoho nepřekvapí, že silné výsledky průmyslu jdou na vrub především automobilkám, které letos směřují ke zdolání nového historického rekordu v produkci,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

„Ze všech odvětví služeb pak viditelně k růstu HDP přispěl především realitní byznys, následovaný odvětvím obchodu, ubytování a stravování. Nakonec boom obchodů je vidět z každoměsíčních výsledků a vývoj realitního trhu rovněž zapadá do této mozaiky,“ dodal Dufek.

Riziko recese? Dvacet procent

Analytici se zároveň zamýšlejí nad výhledem růstu pro příští rok.

„Hospodářství budou příští rok testovat různé vlivy a stabilita na světových trzích je přinejmenším vratká. Myslím si, že ochlazení růstu je dále nevyhnutelné a v případě, že nás nezasáhne žádný šok, měli bychom v roce 2017 růst zhruba o jedno procento,“ domnívá se analytik tginvest.cz Petr Vlasák.

Podle něj existuje jistá pravděpodobnost, že by česká ekonomika příští rok spadla do recese. „Odhaduji ji tak na dvacet procent,“ dodal.

Anketa

Utrácíte letos víc než před rokem?
Ano, utrácím víc
31 %
Ne, utrácím méně
31,1 %
Utrácím stejně
37,9 %
Celkem hlasovalo 1424 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám