Hlavní obsah

V pomazánce Bulharka byly bakterie listérie

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varovala před konzumací pomazánky Bulharka - originál z hovězího masa od společnosti Svopex food cz z Paskova na Frýdecko-Místecku s označením data minimální trvanlivosti do 10. prosince. Analýza u šarže potvrdila přítomnost bakterie listérie, která způsobuje onemocnění listeriózou, informoval ve čtvrtek mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Laboratorní analýza SZPI v uvedené šarži potvrdila přítomnost bakterie, která způsobuje onemocnění listeriózou

Článek

„Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít vzhledem k deklarované době trvanlivosti danou šarži potraviny doma, aby ji v žádném případě nekonzumovali,” uvedl mluvčí.

Inspekce nařídila neprodlené stažení předmětné potraviny z tržní sítě, dále výrobci nařídila přerušit výrobu této i typově podobných potravin. Zákaz zůstane v platnosti až do prokázání nezávadnosti předmětných potravin a surovin pro jejich výrobu," uvedl Kopřiva.

Že jsou jeho výrobky a suroviny bez závad, musí výrobce doložit laboratorními rozbory, které si nechá udělat na vlastní náklady. Inspekce s firmou navíc zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Listerióza má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. V největším ohrožení nákazou jsou těhotné ženy, staří lidé a jedinci s oslabeným imunitním systémem.

Reklama

Výběr článků

Načítám