Hlavní obsah

Zemřel duchovní otec legendárního Big Macu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duchovní otec legendárního hamburgeru Big Mac Michael „Jim” Delligatti zemřel ve věku 98 let. Ve středu o tom informovala agentura AP. Rozšíření hamburgeru od McDonald’s po světě vedlo i ke vzniku známého Big Mac Indexu, který ukazuje, zda jsou jednotlivé světové měny nadhodnoceny.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Tvůrce Big Macu Jim Delligatti během oslavy svých devadesátých narozenin v roce 2008.

Článek

Mluvčí společnosti McDonald’s Kerry Fordová ve středu potvrdila, že zemřel doma obklopen nejbližší rodinou. Podle Fordové Delligatti zesnul v pondělí večer.

Před padesáti lety vedl franšízu McDonald’s v městečku Uniontown, když vymyslel dnes již proslulý hamburger obsahující dva plátky masa. Ten se později stal pro tento řetězec rychlého občerstvení typickým.

Vymýšlením speciální omáčky prý strávil několik týdnů a směl použít jen ingredience, které společnost svým franšízám dodávala. Zvláštním prvkem hamburgeru je plátek housky mezi oběma kusy masa.

„Pokoušel jsem se udělat hamburger bez prostředního kousku. Ale člověk se od něj vždycky upatlal,” uvedl dříve Delligati v rozhovoru pro list Pittsburgh Post-Gazette.

Ukazatel hodnoty měny

Hamburger je tak známý a rozšířený po celém světě, že se v roce 1986 stal i základem hamburgerového indikátoru Big Mac Index časopisu The Economist.

Ten srovná ceny tohoto hamburgeru v různých zemích. Indikátor vychází z teorie parity kupní síly, podle níž by identické výrobky měly po přepočtu měnovým kurzem v různých zemích stát stejně.

Srovnáním místních cen Big Macu tak lze sledovat nadhodnocení či podhodnocení měnového kurzu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám