Hlavní obsah

Vítkovice Power Engineering nejdou do konkurzu, věřitelé schválili reorganizaci

Právo, ČTK, hon
Ostrava

Věřitelé předlužené společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE) ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka ve středu odpoledne rozhodli o tom, že firmě povolí reorganizaci. Informovala o tom Lucie Olšarová, mluvčí ostravského krajského soudu, který zasedání věřitelského výboru organizoval.

Foto: Pavel Karban, Právo

VPE patří do strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka

Článek

Úpadek bylo možné vyřešit dvěma způsoby: reorganizací nebo konkurzem. Konkurz by znamenal zánik podniku, rozprodej jeho majetku a i bezprostřední propouštění.

Při reorganizaci může podnik dále fungovat podle schváleného reorganizačního plánu, který se ale také neobejde bez propuštění části zaměstnanců. Toto řešení doporučoval i insolvenční správce David Vandrovec.

Reorganizace je podle něj pro věřitele lepším způsobem řešení úpadku VPE. „Pokud by byl konkurz, těžko si lze představit, že bychom mohli dál provozovat chod dlužníkova podniku, což by byla jediná možnost, jak zamezit propouštění a jak zamezit propadu hodnoty majetku podniku," řekl Vandrovec.

O místo přijde až 350 lidí

Při konkurzu by podle něj s největší pravděpodobností věřitelé nezískali v insolvenčním řízení vůbec nic. „Reorganizace dává naději na to, že věřitelé se domohou alespoň části svých pohledávek,“ řekl již dříve insolvenční správce.

Usnesení o povolení reorganizace ještě musí vydat soud. Generální ředitel Vítkovic, které jsou mateřskou firmou VPE, Libor Witassek řekl, že během dvou let z VPE odejde až 350 ze současného tisíce zaměstnanců. Půjde především o technicko-hospodářské pracovníky, kterých má podle něj firma příliš.

Problémy s elektrárnou v Turecku

Věřitelé přihlásili soudu pohledávky za více než 74 miliard korun. Insolvenční správce ale uznal jen pohledávky za necelé čtyři miliardy.

Vítkovice Power Engineering se zabývají hlavně výstavbou a dodávkami elektráren. Do potíží je dostala stavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku, kterou provázela řada komplikací a která zatím nefunguje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám