Hlavní obsah

Plyn zákazníkům příští rok zlevní až o pět procent

Cena plynu by měla příští rok zákazníkům klesnout v průměru o tři až pět procent. V úterý to uvedl Energetický regulační úřad (ERÚ). Úřad mírně zvýšil takzvanou regulovanou složku ceny, která tvoří asi pětinu výsledné ceny. Očekává ale pokles takzvané silové složky, která tvoří zbytek ceny a určují ji sami dodavatelé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

Největší tuzemský dodavatel plynu innogy (dříve RWE) v pondělí oznámil, že od února sníží cenu plynu zhruba o čtyři procenta. Finální ceny upřesní na přelomu roku.

Další z hlavních dodavatelů E.ON už v pátek oznámil, že zavádí nový produkt, který nabízí proti standardním produktům společnosti o 19 procent výhodnější cenu elektřiny i plynu. Růst cen v příštím roce nepředpokládají ani alternativní dodavatelé.

U výhledu cen elektřiny záleží podle ERÚ na tom, v jakém rozsahu a formě přijde od Evropské komise potvrzení takzvaných notifikací pro podporované zdroje v ČR.

Také analytici odhadují, že za energie letos Češi zaplatí méně nebo stejně jako loni. Upozorňují ale i na to, že předchozí dvě zimy byly mimořádně teplé, a lidé tak méně spotřebovali na vytápění. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám