Hlavní obsah

Austrálie po kritice upouští od zavedení vysoké daně pro zahraniční pracovníky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australská vláda souhlasila se zavedením daně pro dočasné zahraniční pracovníky ve výši 15 procent. Po kritice zaměstnavatelů i opozice upustila od plánu zavést daň 32,5 procenta. Informoval o tom v pondělí server BBC.

Ilustrační foto

Článek

Australské firmy i opozice tvrdily, že zdanění 32,5 procenta by odradilo zájemce o práci, kteří by pak dali přednost raději například Novému Zélandu.

Do Austrálie přijíždí každý rok za prací stovky tisíc lidí. Pracují často jako číšníci, recepční nebo při sběru ovoce. Austrálie je populární destinací brigády v zahraničí i mezi českými studenty.

V současnosti zahraniční pracovníci neplatí žádnou daň, pokud jejich roční příjem nepřekročí 18 200 dolarů (344 500 korun), píše BBC.

Že vláda navrhne kompromisní daň 15 procent, potvrdil v pondělí australský ministr financí Scott Morrison. Dodal, že australský rozpočet tak získá za čtyři roky o 120 miliónů australských dolarů (2,3 miliardy korun) méně, než podle původního návrhu.

Politický boj o výši daně se vede už přes rok. Opozice prosazuje daň 10,5 procenta, jako má Nový Zéland.

„Když batůžkáři z Evropy zvažují práci v Austrálii nebo na Novém Zélandu, jednoduše srovnávají čísla u daní,“ tvrdí opoziční politik Australské strany práce a bývalý ministr zemědělství Joel Fitzgibbon.

Reklama

Výběr článků

Načítám