Hlavní obsah

Na svátek 17. listopadu velké obchody zavřít nemusí

Novinky, tov

Na rozdíl od 28. října budou mít na svátek připomínající sametovou revoluci 17. listopadu obchody s plochou přes 200 metrů otevřeno. Zákon se vztahuje jen na sedm svátků, 17. listopad mezi nimi není, podobně jako třeba Svátek práce nebo Velký pátek.

Foto: Petr Horník, Právo

Velké obchody budou muset povinně zavřít až na Vánoce.

Článek

Velké obchody budou muset podle nového zákona znovu zavřít 25. prosince. Na Štědrý den mají prodej povolen jen do 12 hodin.

O omezení prodejů na svátky, které kritizuje svaz obchodu i hospodářská komora, se vedl politický boj. Sněmovna původně chtěla omezit prodej jen na tři svátky, nakonec ale přijala senátní návrh a omezení se týká sedmi svátků (jsou uvedené v tabulce níže).

Velké obchody musí zavřít o těchto sedmi svátcích
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Zákaz se týká prodejen s plochou nad 200 metrů čtverečních, výjimku mají lékárny, čerpací stanice nebo obchody na nádražích a letištích.

Obchodníci tvrdí, že je omezující zákaz připraví na tržbách o miliardy korun a že možná budou muset propouštět zaměstnance. Zdůrazňují také, že zaměstnanci přišli o možnost si na některé svátky díky příplatkům přivydělat, o což prý řada z nich stojí.

Odbory tyto argumenty odmítají – příplatky prý nejsou zdaleka pravidlem a propouštění se nebojí, protože obchody už tak nemají dost lidí. [celá zpráva]

Jeden z předkladatelů zákona, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola, již dříve prohlásil, že nevzdává boj za to, aby se zákaz prodeje týkal všech svátků.

Anketa

Souhlasíte se zavíráním velkých obchodů o svátcích?
Ano
58,5 %
Ne
41,5 %
Celkem hlasovalo 1176 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám