Hlavní obsah

Americká ekonomika je slabší, než si lidé myslí, tvrdí Warren Buffett

Novinky, Tomáš Volf

Ekonomika USA roste pomaleji, než ukazují poslední odhady, řekl v rozhovoru pro CNN slavný investor a miliardář Warren Buffett. Podle něj je také problémem zvětšující se rozdíl v příjmech bohatých a chudých. Obojí podle něj mohlo pomoci Donaldu Trumpovi porazit Hillary Clintonovou.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Warren Buffett

Článek

„Když děláte 40 hodin týdně, možná máte druhé povolání, jste dobří rodiče – a přitom těžko vyjdete s penězi, tak se ptáte, co je špatně. Chcete ten obrázek změnit a zřejmě víc lidí šlo do hlasovací místnosti a rozhodlo, že odpověď je Trump,“ řekl Buffet, jeden ze tří nejbohatších mužů světa. Hodnota jeho majetku se odhaduje na 70 miliard dolarů (1,74 biliónu korun).

Buffett se přitom před volbami pustil do Trumpa v otázce daní, zveřejnil kvůli němu svá daňová přiznání. Trump Buffeta zmiňoval jako jednu z osobností, které podporují Clintonovou. [celá zpráva]

Americká ekonomika podle něj není v nějak skvělé kondici. „Neříkám, že je ekonomika slabá, ale růst je pomalejší, než si lidé myslí,“ uvedl investor známý pod přezdívkou Věštec z Omahy.

Systém funguje, ale potřebuje vyladit

Pochybuje i o posledních odhadech, které uvádějí, že ve třetím čtvrtletí stouplo hospodářství USA meziročně o téměř tři procenta. „Jak víte, růst HDP vyšel ve třetím čtvrtletí 2,9 procenta. Nemyslím, že to bylo 2,9 procenta. Kdybych si měl vsadit, tipl bych si, že při revizi to číslo sníží,“ dodal.

Ohledně vývoje hospodářství ale zůstává optimistou. Vedení země by se podle něj mělo soustředit na zlepšení podmínek střední vrstvy pracujících Američanů.

„Kapitalismus a tržní systém fungují,“ řekl. „Je dobré zachovat systém, kde husa nese každý rok víc zlatých vajec. Ten máme. Otázka je, jak se ta vejce rozdělí. A v tom systém potřebuje určité úpravy,“ myslí si Buffett.

Vítězí bohatí

Stejně jako dříve si ale nemyslí, že vhodnou cestou je zvyšování minimální mzdy. Za lepší považuje systém vratky části daně z příjmů, který v USA funguje pro lidi s nižšími příjmy a dětmi.

Na dotaz, kdo nyní v ekonomice vyhrává, řekl Buffett otevřeně: „Bohatí. Lidé jako já.“

Věří ale, že se bude lépe dařit všem, nejen bohatým. „Nemusíte se starat, abyste měli víc věcí. Musíte se starat o to, aby lidé, kteří jsou naprosto slušní občané a tvrdě pracují, měli dost,“ uzavřel šestaosmdesátiletý investor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám