Hlavní obsah

Warren Buffett zveřejnil svá daňová přiznání a pustil se do Trumpa

Novinky, bož

Donald Trump v nedělní debatě poprvé připustil, že díky daňovým úlevám nemusel léta platit daň z příjmu. Dodal, že podobně jednají i další boháči jako třeba miliardář Warren Buffett. Ten proto v pondělí zveřejnil svá daňová přiznání za 72 let, aby dokázal, že daně pravidelně platil. Informoval o tom server Bloomberg.

Foto: John Peterson, ČTK/AP

Americký finančník Warren Buffett je třetí nejbohatší muž planety.

Článek

„Platil jsem federální daň z příjmu od roku 1944, kdy mi bylo třináct let,“ prohlásil Buffett. Miliardář uvedl, že v roce 2015 na daních zaplatil 1,85 miliónu dolarů (zhruba 45 miliónů korun) a po úlevách vykázal příjem 11,6 miliónu dolarů (zhruba 282 miliónů korun).

Trump zmínil Buffetta jako jednu z osobností, které podporují jeho soupeřku Clintonovou. Buffett přitom již dříve republikánského kandidáta vyzval, aby zveřejnil svá daňová přiznání. S tím, že se s ním „kdekoli a kdykoli“ sejde, aby „navzájem probrali své daně“.  [celá zpráva]

Buffett: Trump se na audit jen vymlouvá

Republikánský kandidát odmítl informace o svých daních zveřejnit s tím, že to nemůže udělat, dokud úřady nedokončí audit. Warren Buffett však v pondělí toto odůvodnění zpochybnil. „Prošel jsem auditem federálního daňového úřadu mnohokrát a auditem procházím i teď,” uvedl Buffett. „Nemám problém zveřejnit informace o svých daních v průběhu auditu,“ zdůraznil.

Trump v roce 1995 vykázal tak velkou ztrátu (916 miliónů dolarů, tedy přes 22 miliard korun), že díky daňovým zákonům schváleným za prezidenta Billa Clintona v následujících osmnácti letech nemusel Trump žádné daně z příjmu platit. Trump čelí kritice, že jako jediný prezidentský kandidát za poslední čtyři desetiletí nezveřejnil svá daňová přiznání. [celá zpráva]

Warren Buffett je americký miliardář, investor, obchodník a filantrop. Pravidelně se umísťuje mezi nejbohatšími lidmi planety – v roce 2008 ho Forbes prohlásil za nejbohatšího člověka na světě, letos se v žebříčku Forbesu umístil na čtvrtém místě. [celá zpráva] V letošních prezidentských volbách veřejně podpořil Hillary Clintonovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám