Hlavní obsah

Zahraniční obchod v září skončil přebytkem 21 miliard

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu České republiky v září meziročně stoupl o pět miliard na 21 miliard korun. Oznámil to v úterý Český statistický úřad (ČSÚ). Na přebytku má podíl zejména obchod s polotovary a materiály, průmyslovým spotřebním zbožím a surovinami.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Článek

Vývoz a dovoz v meziročním srovnání sice klesly, přesto patří mezi letošní nejvyšší. Vývoz se snížil o 1,2 procenta na 285,7 miliardy korun a dovoz o 3,1 procenta na 264,7 miliardy Kč.

Čísla se týkají takzvaného národního pojetí, kdy se sleduje skutečný obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty.

Bilanci příznivě ovlivnil zejména obchod s polotovary a materiály i průmyslovým spotřebním zbožím a surovinami. Schodek se prohloubil v obchodě s nápoji a tabákem.

Vývoz se snížil i v takzvaném přeshraničním pojetí, kdy se sleduje fyzický pohyb zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými či zahraničními subjekty.

Podle předběžných údajů meziročně v září  2016 poklesl o 2,2 procenta, dovoz o 4,4 procenta. Celkově se ze země vyvezlo zboží za 347,2 miliardy a dovezlo se za 298,8 miliardy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám