Hlavní obsah

Italové žalují správu železnic o stovky miliónů kvůli pražskému hlavnímu nádraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Italská společnost Grandi Stazioni podala žalobu na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) kvůli ukončení nájmu pražského hlavního nádraží. Informaci České televize potvrdila mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Společnost za ukončení nájmu požaduje finanční kompenzaci. Částku, kterou Grandi Stazioni žádá, nebude společnost sdělovat. Pohybuje se ale ve výši stovek miliónů korun, uvedla mluvčí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Budova pražského hlavního nádraží

Článek

Správa železnic převzala pražské hlavní nádraží k letošnímu 17. říjnu. Podle státního správce železnic smlouva s Grandi Stazioni k tomuto dni zanikla proto, že společnost nesplnila podmínky smlouvy, kterými bylo dokončení oprav historické Fantovy budovy.

Grandi Stazioni za 13 let od podpisu smluv opravila jen část této budovy a odbavovací halu nádraží. Boční trakty a fasáda Fantovy budovy se rekonstrukce dosud nedočkaly. Italové tvrdí, že byli připraveni rekonstrukci dokončit do října 2018. SŽDC považuje jejich tvrzení za účelová. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fantova kavárna na pražském Hlavním nádraží

Italská společnost měla mít hlavní nádraží pronajaté na dalších 30 let, pokud by do letošního 16. října zvládla zrekonstruovat celý objekt. Firma již dříve uvedla, že pokud SŽDC společnost z objektu vypoví, bude požadovat 1,2 miliardy korun jako kompenzaci za rekonstrukci odbavovací haly a rovněž jako náhradu za ušlý zisk z dalších let provozu nádraží.

Správa železnic je ochotna společnosti vyplatit částku, kterou prokazatelně na pražském hlavním nádraží prostavěla. Mimosoudní dohodu preferuje mimo jiné i její generální ředitel Pavel Surý. Nevyloučil ale, že celá věc skončí u soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám