Hlavní obsah

Řecko vydírá zbytek eurozóny, říká tvůrce eura

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neexistující strategie pro vystoupení některých zemí z eurozóny ohrožuje budoucnost eura. Uvedl to jeden ze zakladatelů společné evropské měny a někdejší hlavní ekonom Evropské centrální banky (ECB) Ottmar Issing v rozhovoru pro BBC. Issing vyjádřil obavy ze slabých ekonomik Řecka, Portugalska a Itálie.

Foto: Jens Weidmann, Ottmar Issing, ECB, Bundesbank, Profimedia.cz

Bývalý hlavní ekonom ECB Ottmar Issing (vlevo) vyjádřil obavy z budoucnosti společné evropské měny, kterou zakládal.

Článek

Pokud by Řecku bylo umožněno dočasně odejít z eurozóny, mohlo by reformovat ekonomiku a vrátit se k lepší finanční kondici, domnívá se Issing. Místo toho mají země, které s sebou stáhly celou eurozónu do recese, i nadále problémy. Řecko podle Issinga trpí permanentní ekonomickou krizí a italské a portugalské reformy se buď zastavily, nebo byly dokonce zvráceny.

Foto: Novinky.cz s použitím Bloomberg

Varianty evropské integrace a velikosti evropských ekonomik.

Členství navždy? To eurozóně škodí

Issing se domnívá, že eurozónu poškozuje základní uspořádání, podle nějž „když jste jednou členem, zůstanete členem navždy“. To vede k tomu, že státy nesplňující pravidla mohou vydírat ostatní. Aniž by jmenoval konkrétní příklady, poznamenal, že některé země se členy eurozóny nikdy stát neměly.

Již dříve prohlásil držitel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz, že eurozóna nemůže přežít v současné podobě s 19 členy. [celá zpráva]

Jako hlavní adept na odchod z eurozóny je opakovaně označována Itálie. [celá zpráva]

Nulové a negativní sazby brání uzdravení

Issing kritizoval i politiku ECB, která má podle něj příliš pravomocí a působí na ni množství politických tlaků. Dále vyjádřil obavy ohledně politiky nulových nebo negativních úrokových sazeb. Kromě ECB ji praktikují i Japonci, Švýcaři a Švédi.

Podle ekonoma tato politika brání uzdravení bank. „Pokud bude pokračovat delší dobu, domnívám se, že se dočkáme dramatických následků pro pojišťovny a důchodové systémy,” varoval ekonom.

Reklama

Související témata:

Související články

Pumpování peněz do Řecka pokračuje

Vedení Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) v úterý schválilo vyplacení 2,8 miliardy eur (téměř 76 miliard korun) ze záchranného programu pro Řecko. Rada...

Výběr článků

Načítám