Hlavní obsah

Nezaměstnanost v eurozóně i celé EU klesá, nejnižší je v Česku

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v eurozóně v září klesla na 10 procent ve srovnání se srpnovými 10,6 procenta. V rámci celé osmadvacítky klesla nezaměstnanost na 8,5 procenta oproti srpnovým 9,2 procenta. Statistický úřad EU (Eurostat) to oznámil ve čtvrtek v tiskové zprávě. Nejnižší nezaměstnanost byla opět v Česku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česko si i nadále drží nejnižší nezaměstnanost v EU.

Článek

Podle Eurostatu byla zářijová nezaměstnanost v Česku na úrovni čtyř procent. To je ještě o desetinu méně, než podle údajů, jež ve čtvrtek zveřejnil ČSÚ. Oba statistické úřady přitom používají pro svůj výpočet stejnou metodiku. [celá zpráva]

Velmi nízkou nezaměstnaností se mohou pochlubit i Německo (4,1) a Malta (4,7). Nezaměstnanost v Rakousku dosahovala 6,3 procenta a v Polsku 5,7 procenta.

Na Slovensku sice nezaměstnanost mírně (o desetinu procentního bodu) klesla, i tak ale dosahovala 9,4 procenta. Slovenská nezaměstnanost tak byla vyšší než průměr celé EU (8,5 procenta), zůstala však pod průměrem eurozóny (10 procent).

Nezaměstnanost v Chorvatsku dosahovala 12,6 procenta a ve Španělsku 19,3 procenta. Nejvyšší podíl nezaměstnaných je v Řecku, k němuž jsou však k dispozici teprve červencové údaje. V červenci tam nezaměstnanost dosahovala 23,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám