Hlavní obsah

Zisk výrobce elektroniky Sony se propadl o 86 procent

Novinky, bož
Aktualizováno

Čistý zisk japonského výrobce elektroniky Sony ve druhém čtvrtletí klesl o 86 procent na 4,8 miliardy jenů (zhruba 1,1 miliardy korun). Napsal o tom server listu The Wall Street Journal. Důvodem byl především silný jen a výdaje spojené s prodejem divize baterií. Provozní zisk se snížil na 45,7 miliardy jenů.

Foto: Yoshio Tsunoda, ČTK/AP

Důvodem propadu byl především silný jen a výdaje spojené s prodejem divize baterií.

Článek

Ve stejném období loňského roku společnost Sony vykazovala čistý zisk 33,6 miliardy jenů. Hodnota japonského jenu proti americkému dolaru v polovině října meziročně vzrostla o 15,5 procenta. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Vítězové a poražení proti dolaru

Sony se zbavila divize výroby baterií, kterou prodala společnosti Murata za zhruba 17 a půl miliardy jenů (zhruba 4,1 miliardy korun). Murata zároveň převzala 8500 zaměstnanců divize. Sony již dříve upozorňovala, že se prodej krátkodobě negativně projeví na hospodářských výsledcích.

V dlouhodobém horizontu však Sony očekává, že prodej bude mít na podnikání společnosti pozitivní dopad. Divize totiž dlouhodobě zaostávala za očekáváním a byla ztrátová. Sony se teď hodlá orientovat především na videohry, zábavu a zobrazovací senzory.

V herní divizi se provozní zisk snížil na 19 miliard jenů z 24 miliard jenů. Společnost podle serveru Bloomberg v pondělí zhoršila výhled celoročního zisku o deset procent na 270 miliard jenů (zhruba 63 a půl miliardy korun). Důvodem mají být právě výdaje související s prodejem divize baterií.

Reklama

Výběr článků

Načítám