Hlavní obsah

Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku je nejvyšší za dva a půl roku

Důvěra podnikatelů v německou ekonomiku se opět zvýšila. Index podnikatelského klimatu Institutu ifo je na nejvyšší úrovni za dva a půl roku, když dosáhl hodnoty 110 a půl bodu. V úterý to oznámil ředitel institutu Clemens Fuest.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku

Článek

Index celkové nálady podnikatelů proti září stoupl o tři desetiny na 115 bodů. Index očekávání stoupl o 1,1 bodu na 106,1. Index již v září dosahoval rekordních hodnot. [celá zpráva]

„Vzestup v Německu nabírá na obrátkách,“ uvedl Fuest.

„Stavebnictví i nadále kráčí od rekordu k rekordu. Index podnikatelského klimatu se zvýšil po sedmé v řadě. I očekávání dosáhla rekordní úrovně,“ prohlásil ředitel institutu. Dodal, že ve velkoobchodu index klesl.

Průzkum mezi sedmi tisíci podnikateli

„Ukazuje se, že německá ekonomika v úvodu posledního kvartálu letošního roku opět nabírá na obrátkách, a to jak zásluhou průmyslu, tak stavebnictví. Průmysl se těší z nových zakázek a současně roste i využití kapacit v tomto odvětví,“ sdělil Novinkám ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Podobný vývoj panuje i ve stavebnictví, kterému pomáhá silný boom realitního trhu v Německu, zažívajícího i velmi silný růst cen nemovitostí podporovaný rekordně nízkými úrokovými sazbami a rostoucí dostupností úvěrů,“ připomněl ekonom.

Podle Dufka nejnovější údaje svědčí o dobré kondici německé ekonomiky a zejména pak o příznivých očekáváních pro následující měsíce. „Ekonomika má velkou šanci těžit z rostoucí spotřebitelské poptávky a stejně tak i z investic odrážejících se ve výsledcích stavebnictví a v poptávce po dlouhodobém zboží vyráběném v průmyslu,“ uzavřel Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám