Hlavní obsah

Tisknutí peněz ve velkém sráží euro

Novinky, bož

Euro spadlo na své sedmiměsíční minimum. Trhy tak reagovaly na čtvrteční oznámení šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, že banka bude minimálně do prosince pokračovat v takzvaném kvantitativním uvolňování. To spočívá v tisknutí peněz ve velkém.

Foto: Profimedia.cz

Tisk pětiseteurových bankovek. Ilustrační foto

Článek

Euro se v jednu chvíli propadlo na 1,0896 dolaru, což je nejnižší hodnota od 10. března. Za poslední týden klesla hodnota eura o 0,6 procenta, informoval server Bloomberg. V horizontu měsíce pak zaznamenala měna téměř tříprocentní pokles.

Hodinu po oznámení ECB kleslo euro i vůči koruně na 27,0095 koruny. V pátek ráno stálo 27,02 koruny.

„Na prosincovém zasedání půjde o hodně. Rozhodne se o tom, zda ECB bude od konce března pokračovat v tisku peněz stávajícím tempem (80 miliard eur za měsíc) nebo začne postupně kvantitativní uvolňování tlumit,“ komentoval dění kolem eura pro Novinky ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

„Okamžitý konec uvolňování ze dne na den Mario Draghi fakticky vyloučil. Na čtvrtečním zasedání ECB nediskutovala ani natažení politiky kvantitativního uvolňování, ani jeho útlum, dveře jsou otevřené na obě strany, což je pro část trhu překvapení,“ dodal Bureš.

ECB může ovlivnit, kdy skončí intervence ČNB

Ekonom připomněl, že měnová politika ECB může výrazně ovlivnit politiku ČNB a případné pokračování či ukončení intervence proti silné koruně. „Prosincové rozhodnutí ECB je důležité i pro ČNB,“ připomněl.

„Naše sázka na ukončení intervencí ve třetím čtvrtletí roku 2017 je podmíněna právě oznámením ústupu z měnové expanze v eurozóně. Pokud by ECB natáhla kvantitativní uvolňování o 6 měsíců, ČNB by pravděpodobně ukončila intervence o něco později, na konci roku 2017,“ uzavřel Bureš.

Související téma:

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Symbol eura před budovou ECB ve Frankfurtu

Reklama

Výběr článků

Načítám