Hlavní obsah

V Olomouci začal podzimní veletrh Flora

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Ve velký sklep a spíž zaplněné ovocem, zeleninou i dalšími potravinami se proměnil hlavní pavilón A olomouckého výstaviště, kde byl ve čtvrtek zahájen letošní čtyřdenní podzimní veletrh Flora, jehož stěžejní součástí je 21. ročník celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků. Prezentuje se tu 152 vystavovatelů.

Flora OlomoucVideo: Miroslav Hradil, Právo

 
Článek

Souběžně se na výstavišti konají i festival gastronomie a nápojů Olima a zahradnické trhy.

„Chtěli jsme tentokrát, aby si návštěvníci připadali, jako by se ocitli v přeplněných sklepech a spížích,“ uvedla garantka výstavy Jana Jirovská. Své výpěstky tu představují nejlepší tuzemští pěstitelé z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR. Návštěvníci spatří třeba i kompoty.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci mohou na olomouckém výstavišti obdivovat mj. přehlídku zeleniny.

Na výstavišti nechybí ani společná expozice členů Českého zahrádkářského svazu, která je umístěna v pavilónu B. V expozici jsou vystaveny mimo jiné i houby včetně méně známých druhů, jako jsou penízovka sametonohá, smrž, hnojník obecný, korálovec ježatý či kotrč kadeřavý. Odborníci zájemcům také poradí, jak správně pěstovat houby v domácích podmínkách.

Degustace i kuchařské soutěže

Festivalu gastronomie a nápojů Olima se letos účastní zhruba šest desítek producentů potravin z Česka a Slovenska. V jeho nabídce jsou mj. Dny moravských vín, degustace či kuchařské a cukrářské soutěže.

Budoucí i současní mistři kuchařského řemesla dostali letos za úkol připravovat inovativní pokrmy, jejichž hlavní surovinou je vepřová krkovice bez kosti. Mladí cukráři zase zdobení dortu na téma Halloween, jejich zkušenější kolegové pak slavnostní dorty s touto tematikou.

„Nedílnou součástí festivalu je i 13. ročník soutěže o nejlepší ovocný destilát Flora košt. Letos do ní bylo přihlášeno 270 vzorků, vítězné budou vyhlášeny v sobotu,“ uvedla Jana Jirovská.

Francouzské růže

Podzimních zahradnických trhů se účastní 149 prodejců. Nabízejí široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Součástí nabídky je i produkce francouzských pěstitelů růží Meilland, jejichž generální zastoupení pro český a slovenský trh obstarává právě společnost Výstaviště Flora Olomouc.

Po předchozích dvou úspěšných ročnících mohou návštěvníci opět spatřit v pavilónu H výstaviště výstavu drobného zvířectva. Akce na výstavišti, které potrvají do neděle, doplňuje bohatý doprovodný program.

V průběhu trvání Flory zkrášlují vybrané olomoucké pamětihodnosti květinová výzdoba v rámci akce Rozkvetlé památky. Květinová aranžmá jsou v katedrále sv. Václava, v chrámech sv. Mořice, sv. Michala, Panny Marie Sněžné a kapli sv. Jana Sarkandra.

Reklama

Výběr článků

Načítám