Hlavní obsah

Finanční ředitelství dostalo miliónovou pokutu za zakázky na software bez soutěže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální finanční ředitelství dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 1,3 miliónu korun. Provinilo se zadáním 14 veřejných zakázek týkajících se softwaru bez otevřené soutěže. Platnost pokuty potvrdil předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj, když zamítl rozklad finančního ředitelství, uvedl ÚOHS ve středu v tiskové zprávě.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Jednalo se o zakázky týkající se vývoje a aktualizace softwarového programu pro výuku a testování znalostí pracovníků a softwarové knihovny.

Generální finanční ředitelství postupovalo jen formou jednacího řízení bez uveřejnění. Podmínky pro tento jednodušší postup ale nebyly splněny.

„Postup zadavatele mohl v každém jednotlivém případě podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,” uvedl Rafaj.

Finanční ředitelství podle něj neprokázalo, že předmět daných veřejných zakázek může být realizován pouze jediným dodavatelem, ani nedoložilo žádné technické důvody ani relevantní objektivní důkazy z hlediska výhradních práv společnosti Konzulta.

Pokuta je pravomocná.

Reklama

Výběr článků

Načítám