Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil v srpnu v přebytku 13,8 miliardy, hlavně díky vývozu aut a strojů

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českým exportérům se v srpnu dařilo, podle předběžných údajů skončila v tomto měsíci bilance zahraničního obchodu přebytkem 13,8 miliardy korun. Oznámil to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Na přebytku má podíl zejména obchod se stroji a s dopravními prostředky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Článek

Vývoz, ale i dovoz rostly v porovnání s předchozím měsícem i ve srovnání se stejným měsícem loňského roku.

Oproti červenci se vývoz zvýšil o 16,1 procenta a dovoz o 9,7 procenta. Meziročně vzrostl vývoz o 17,4 procenta (na 265,9 miliardy korun) a dovoz o 10,5 procenta (na 252,1 miliardy korun).

Čísla se týkají takzvaného „národního pojetí“, kdy se sleduje skutečný obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty.

Slušná poptávka

Bilanci příznivě ovlivnil zejména obchod se stroji a dopravními prostředky. „Zahraniční poptávka po českých výrobcích zůstává slušná. Čeští hlavní obchodní partneři stále vykazují pozvolný růst, z něhož těží zejména automobilový průmysl,” řekl Novinkám ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Naopak nepříznivě se na bilanci projevil obchod s chemickými výrobky, potravinami a živými zvířaty, nápoji a tabákem či průmyslovým spotřebním zbožím.

Vývoz rostl i v „přeshraničním pojetí“, kdy se sleduje fyzický pohyb zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými či zahraničními subjekty.

Podle předběžných údajů se meziročně v srpnu 2016 zvýšil o 15 procent, dovoz o 8,6 procenta. Celkově se ze země vyvezlo zboží za 308,9 miliardy a dovezlo se za 273,8 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám