Hlavní obsah

České stavebnictví zažívá špatný rok, pokračuje v propadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České stavebnictví v srpnu meziročně kleslo o 5,9 procenta po propadu o 16,3 procenta v červenci, kdy stavební produkce klesala nejrychleji od března 2013. V letošním srpnu přibylo zahájených bytů, ubylo ale dokončených bytů a vydaných stavebních povolení, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Letošní srpen měl ve srovnání s loňským o dva pracovní dny více. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební produkce snížila o 8,4 procenta.

Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 1,1 procenta, v inženýrském se snížila o 18,2 procenta.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka stavebnictví hledá nové dno. „Jestliže průmysl se podle očekávání může chlubit silným růstem, stavebnictví nepřekvapilo dalším výrazným propadem. Ani v srpnu se nepodařilo zvrátit dosud velmi negativní trend stavební výroby, která strádá nedostatkem nových zakázek,” řekl.

„Loňský boom odvál čas s tím, jak se vyčerpaly dříve nevyužité peníze z EU. Nyní je sice nový balík peněz z Unie opět na stole, ale není jej na co rozdělit,” dodal Dufek.

Bytů bylo v srpnu zahájeno meziročně o 5,1 procenta více, stavět se začalo 2539 bytů. Nárůst statistici evidují u bytů v rodinných domech, v bytových domech ale zahájených bytů ubylo. Dokončených bytů bylo v srpnu meziročně méně o 12,3 procenta, celkem 1834 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech klesl, v bytových domech vzrostl.

„České stavebnictví letos zažívá velmi neúspěšný rok,” řekl ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. Podle něj stavbu nových bytů brzdí především v Praze složitý proces povolování nových staveb.

Reklama

Výběr článků

Načítám