Hlavní obsah

Státní zaměstnanci si mají polepšit o 1876 Kč na 28 855

Praha

Zaměstnanci státu by si měli v příštím roce polepšit v průměru proti letošku o 1876 korun. Jejich průměrný měsíční plat by tak měl vzrůst na 28 855 Kč. Počítá s tím návrh státního rozpočtu na příští rok. Loni brali státní zaměstnanci v průměru 26 892 korun, nárůst je tedy sedmiprocentní. Na jejich platy půjde v úhrnu o téměř 13 miliard více. V celé české ekonomice pobírali zaměstnanci v letošním druhém čtvrtletí v průměru 27 297 Kč hrubého.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejvíc přidáno dostanou v absolutních číslech státní zástupci a od nich odvozené profese, kterým přibude měsíčně 3417 korun a budou brát v průměru 97 540 Kč. Úředníci na místech pod služebním zákonem dostanou přidáno 2428 korun a jejich plat by měl vzrůst na 32 875.

Zaměstnanců státu přibývá

Stát také plánuje zaměstnat nové lidi, přibere jich víc než 7,5 tisíce. Pro stát by tak mělo pracovat 444 928 osob. Ještě v roce 2013 jich bylo zhruba o 31 tisíc méně.

V kapitole ministerstva školství má přibýt 2796 míst, na ministerstvu obrany 2001 míst, z toho 1798 je určeno pro vojáky z povolání. Na ministerstvu financí má přibýt 607 míst, z toho 200 ve finanční správě a 364 v celní správě, například kvůli nově zřizované elektronické evidenci tržeb. Ministerstvo spravedlnosti chce mimo jiné zaměstnat 250 nových pracovníků vězeňské služby.

Na nárůstu mají podíl hlavně učitelé

Platy státních zaměstnanců si mají v příštím roce podle návrhu rozpočtu vyžádat téměř 162 miliard korun. Proti letošku jde o nárůst o 12,9 miliardy. Na tomto nárůstu se podle vlády podílí hlavně vyšší objem peněz na platy učitelů i nepedagogických pracovníků v regionálním školství, kam má směřovat téměř o 4,7 miliardy korun více.

Další peníze si vyžádá například navýšení počtu profesionálních vojáků, vyšší platy soudců, státních zástupců a ústavních činitelů. [celá zpráva]

Premiér odmítá kritiku pravice

Vláda už v září rozhodla o čtyřprocentním zvýšení platových tarifů pro úředníky ve státní službě, vojáky, policisty nebo hasiče, a to od začátku listopadu. Od listopadu mají také vzrůst rovněž o čtyři procenta platy ve veřejných službách a veřejné správě. Mzdy lékařů a sester se zvýší o deset procent od ledna.

Nárůst počtu státních zaměstnanců je terčem kritiky hlavně ze strany pravicové opozice, která návrh rozpočtu označuje mimo jiné za rozhazovačný. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) naopak zastává názor, že když roste ekonomika a stát má velké daňové příjmy, má se to projevit i na zvýšení životní úrovně občanů.

Reklama

Související články

Reálná mzda v Česku stoupla o 3,7 procenta

Průměrná mzda v Česku stoupla ve druhém čtvrtletí meziročně o 3,9 procenta na 27 297 korun. Po odečtení inflace mzda reálně vzrostla o 3,7 procenta. Proti...

Výběr článků

Načítám