Hlavní obsah

Americký útok na Deutsche Bank ohrožuje evropskou ekonomiku, píše Wall Street Journal

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ Deutsche Bank ukazuje, že regulační orgány mohou být zdrojem systémových finančních rizik. Napsal to komentátor Joseph Sternberg pro list The Wall Street Journal. Za zdroj rizika označil Obamovu vládu, která Deutsche Bank uložila pokutu 14 miliard dolarů (337 miliard korun). Její rozhodnutí ohrožuje evropskou a možná i světovou ekonomiku.

Foto: Yves Herman, Reuters

Americká vláda nenašla jediného zaměstnance Deutsche Bank, který by v souvislosti s hypoteční krizí spáchal cokoliv, co by bylo možné trestně stíhat.

Článek

Sternberg připomněl, že od 15. září, kdy přišla zpráva o uložení pokuty, klesly akcie Deutsche bank o 20 procent.

Deutsche Bank patřila k finančním institucím vyšetřovaným americkými úřady kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před vypuknutím světové finanční krize v roce 2008. Americká vláda banky obvinila, že poskytovaly investorům zavádějící informace o kvalitě těchto cenných papírů. [celá zpráva]

Problémy mohou přerůst v systémovou krizi

Částka 14 miliard dolarů je pro banku nereálná, její tržní hodnota před rozhodnutím americké vlády činila 18 miliard a od té doby neustále klesá, připomněl Sternberg. Hrozící pokuta je ohrožením pro banku, která už vypořádala nároky na miliardy dolarů v podobných případech – mimo jiné šlo o vyrovnání ve výši 1,9 miliardy dolarů (zhruba 46 miliard korun), na němž se v roce 2013 dohodla s americkým regulátorem FHFA.

„Proto není pošetilé domnívat se, že by současné nezdary mohly přerůst v systémovou krizi,“ uvedl Sternberg. Vláda kancléřky Merkelové trvá na tom, že záchrana banky nepřipadá v úvahu, a je možné, že si za tím bude stát. [celá zpráva]

Politická loupež má uspokojit krajní levici

Obří pokuty vyplývají z pochybné teorie, že federální vyšetřovatelé vědí lépe než investoři, jaké byly správné ceny aktiv před deseti lety, myslí si Sternberg. Vláda však nenašla jediného zaměstnance Deutsche Bank, který by v souvislosti s hypoteční krizí spáchal cokoliv, co by bylo možné trestně stíhat.

Na Deutsche Bank, ale i na amerických bankách, se americká vláda podle komentátora dopouští politické loupeže. Za nezodpovědným chováním Washingtonu vidí komentátor snahu Obamovy vlády zavděčit se krajně levicovému křídlu Demokratické strany kolem Bernieho Sanderse, které se chce pomstít bankám.

„Vládní libovůle se stala hlavním rizikem – a možná tím největším rizikem pro globální finanční systém,“ dodal Sternberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám