Hlavní obsah

Moody's se obává o zdraví turecké ekonomiky. Erdogan problémy popírá

Novinky, tov

Agentura Moody's snížila rating Turecka do spekulativního pásma. Zmínila rizika rostoucího zadlužení a zpomalení ekonomického růstu. Turečtí politici ale ujišťují, že ekonomika země je silná a zpochybňují nezávislost ratingových agentur.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Ke snížení ratingu Turecka Moody's  přistoupila poté, co dokončila hodnocení dopadů neúspěšného pokusu o vojenský puč z 15. července, píše Bloomberg.

„Roste riziko výrazného snížení přílivu zahraničního kapitálu a v nejhorším scénáři i krize platební bilance,“ uvedla Moody’s ve své zprávě, kterou rozeslala v pátek večer.

Dál zmiňuje rostoucí rizika související se zadlužením Turecka a zpomalením ekonomiky. Rating snížila ze stupně Ba1 na Baa3.

Ze tří velkých ratingových agentur má nyní Turecko investiční rating už pouze od agentury Fitch. Další přední ratingová agentura Standard & Poor's již krátce po pokusu o státní převrat snížila rating Turecka hlouběji do spekulativního pásma.

Riskantní pro investory

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok.

Pokud je rating ve spekulativním pásmu, znamená to, že u dluhopisů hrozí riziko nesplácení. Řada velkých investorů, například penzijních fondů, vyžaduje rating nad spekulativním pásmem nejméně od dvou agentur.

Podle srpnové studie JPMorgan Chase po dalším snížení ratingu nebude Turecko schopné udat na trhu dluhopisy za téměř devět miliard dolarů (216 miliard korun).

Agenturám nevěří 

Turecký prezident Recep Erdogan tvrdí, že kroky ratingových agentur jsou politicky motivované. Agenturu Standard & Poor's po červencovém zhoršení ratingu obvinil, že straní osnovatelům převratu.

Erdogan komentoval ratingové agentury i minulý týden při návštěvě New Yorku. V rozhovoru pro Bloomberg je vyzval, aby byly v hodnocení ”poctivé". „Turecká ekonomika je každopádně silná, stojí na pevných základech a tak to bude i nadále,“ řekl.

Turecký premiér Binali Yildirim v sobotu v reakci na snížení ratingu Moody's prohlásil, že jeho země nevěří v nestrannost ratingových agentur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám