Hlavní obsah

Vítězem miliardového tendru Lesů ČR je skupina Petra, Babišův Uniles skončil druhý

Aktualizováno

Vítězem tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2017 až 2021 je skupina Petra z Ratíškovic u Hodonína. Druhý největší podíl na zakázkách získala společnost Uniles ze skupiny Agrofert Andreje Babiše, která vyhrála v předchozích dvou letech. Výsledky tendrů v úterý zveřejnil generální ředitel LČR Daniel Szórád.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Předpokládaná hodnota lesnických prací, o které se soutěží, je asi 3,4 miliardy korun.

Článek

Firma Petra a s ní propojená společnost T.E.P. Holz v tendru 2017 podaly nejlepší cenovou nabídku na 15 z 48 soutěžených jednotek, a mají tak šanci získat 15 kontraktů. Skupina Petra tak může významně posílit svou pozici v těžbě dřeva ve státních lesích a stát se jednoznačně největším obchodním partnerem Lesů ČR.

Předpokládaná hodnota lesnických prací, o které se soutěží, je asi 3,4 miliardy korun. O zakázky se ucházelo 36 firem. Alespoň jeden kontrakt by mohlo získat 13 firem.

V minulých dvou letech tendry na počet získaných jednotek vyhrála společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Nyní má Uniles šanci získat deset jednotek a je druhý za skupinou Petra. V tendru 2016 Uniles získal z 57 jednotek 12 kontraktů a v tendru 2015 z 33 soutěžených kontraktů získal osm smluv.

Někdo bude jen pěstovat, další i těžit dřevo

Zakázky pro tendr 2017 jsou trojího druhu. Ze 48 územních jednotek se na 28 soutěží takzvaná komplexní zakázka, kdy vítěz soutěže dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem, následně obchoduje. Komplexní zakázka o odhadovaném objemu 2,8 miliardy korun je nejhodnotnější a firmy o ni mají největší zájem. To se potvrdilo i letos, kdy nabídku do komplexní zakázky podalo 26 firem.

U 14 jednotek jde o soutěž pouze na pěstební práce v objemu 434 miliónů korun. Do ní dalo nabídky 23 firem. U zbývajících šesti jednotek je předmětem soutěže těžba s prodejem dřeva, souhrnná hodnota u ní je 168 miliónů korun a nabídky do ní dalo 18 subjektů.

Lesům ČR patří polovina lesů v zemi, tendry se týkají zhruba pětiny území a práce jsou na pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám