Hlavní obsah

Konec intervencí ČNB se vzdaluje a s ním i vyhlídka na levnější dovolené

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šance, že se Češi budou o příští letní dovolené cítit v zemích platících eurem bohatší díky posílení koruny, se vzdaluje. Bankovní rada České národní banky (ČNB) dosud jako pravděpodobný termín ukončení intervencí označovala polovinu roku 2017, guvernér Jiří Rusnok ale vidí jako vhodný termín až období „po prázdninách”.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

ČNB při intervencích nakupuje eura a prodává koruny. Uměle tak oslabuje českou měnu, aby se nedostala pod hranici 27 korun za euro.

Analytici předpokládají, že kurz koruny k euru se po ukončení intervencí vrátí k úrovni před jejich zahájením v listopadu 2013, tedy kolem 25,50 koruny za euro.

Čechům tak po ukončení intervencí zlevní nákupy na dovolených v destinacích platících eurem či nákupy v e-shopech.

Až po prázdninách?

Bankovní rada ČNB na počátku srpna uvedla, že jako pravděpodobný konec intervencí vidí polovinu roku 2017. Jenže poslední vyjádření guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka naznačují, že k uvolnění koruny banka zřejmě nepřistoupí v létě, ale nejdříve na podzim.

„Čas na ukončení devizových intervencí by mohl nastat ve druhé polovině 2017,” řekl minulý týden Rusnok v Ostravě, kam přijel diskutovat o měnové politice se zástupci firem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

„Je to otázka druhé poloviny roku, spíše po prázdninách. Na červen to rozhodně nevypadá a o prázdninách se mi nezdá, že bychom chtěli dělat takové akce. Ale nevím, co se všechno ještě semele. Pravděpodobnost nejvyšší je asi někde po těch prázdninách," citoval server IHNED.cz Rusnokovo vyjádření v debatě s novináři.

Podle Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta je možné, že koruna po oznámení ukončení intervencí neposílí hned, ale až s odstupem pár měsíců. „Vycházím z předpokladu, že si velká část exportně orientovaných ekonomických subjektů kurz předem zajistí a po ukončení intervencí tak může dojít k dočasnému poklesu poptávky po korunách,” řekl Novinkám.

V delším časovém horizontu kolem měsíců po ukončení intervencí by již podle něj mohla koruna posílit až k 25 korunám za euro. To ovšem za předpokladu, že česká ekonomika poroste jako dosud rychleji než ekonomika eurozóny.

„Kurzový závazek jako takový ale podle nás skončí v závěru příštího roku, když inflace dosáhne dvouprocentního cíle,” očekává ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Pokud by v následujících měsících zasáhl světovou a českou ekonomiku nějaký významný šok, může se podle něj ukončení kurzového závazku posunout i do roku 2018. To je ale zatím prý čistě hypotetická situace.

Překvapí spekulanty?

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek ale naopak nevylučuje dřívější konec intervencí, aby ČNB překvapila spekulanty, kteří se budou snažit nakoupit ve velkém korunu, než posílí.

„Domnívám se, že zejména noví členové bankovní rady, kteří se nepodíleli na někdejším rozhodnutí zavést intervence, budou usilovat o vycouvání z kursového závazku, jak jen to bude možné. Jedinou šancí, jak postupovat, ovšem bude udržovat spekulanty v nejistotě a ukončení intervencí načasovat nečekaně,” řekl Novinkám.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok poskytl v úterý 15. října 2013 rozhovor deníku Právo

„Vyjádření členů bankovní rady k intervencím v následných měnících čekám nejednoznačná a někdy i vzájemně si odporující. Jiná situace by byla, kdyby se země politicky připravovala na přijetí eura. Pak by dávalo smysl ukončení intervencí třeba o rok odložit a místo toho plynule přejít do přípravného režimu pro euro,” dodal Sobíšek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám