Hlavní obsah

Slovenská ekonomika poroste rychleji než česká, tvrdí prognóza

Slovenské ministerstvo financí zlepšilo výhled růstu domácí ekonomiky na tento rok, a to na 3,6 procenta z dosavadního odhadu 3,2 procenta. Na další tři roky úřad odhady růstu hrubého domácího produktu (HDP) naopak mírně zhoršil. Vyplývá to z nové prognózy, kterou v pondělí ministerstvo zveřejnilo. I tak jsou vyhlídky růstu slovenské ekonomiky lepší než té české.

Foto: David Ryneš, Novinky

Srovnání růstu HDP Slovenska a Česka

Článek

Pro příští rok ministerstvo snížilo výhled růstu hrubého domácího produktu země, a to na 3,5 procenta oproti 3,7 procenta v červnové prognóze.

"V tomto odhadu je již započítán dopad brexitu ve výši 0,2 procenta. Je možné, že tento negativní dopad se bude posouvat v čase," uvedl ministr financí Peter Kažimír v reakci na skutečnost, že termín zahájení vyjednávání EU s Londýnem dosud stanoven nebyl.

Foto: David Ryneš, Novinky

HDP Slovenska

Odhad růstu byl snížen i pro následující roky – na 3,9 procenta v roce 2018 místo 3,5 ve starší prognóze a na 4,4 procenta v roce 2019 oproti 4,6 v předchozí prognóze.

Aktuální prognóza Ministerstva financí ČR předpokládá růst českého HDP o 2,2 procenta v letošním roce. Prognóza pak počítá shodně pro rok 2017 s růstem o 3 procenta a pro roky 2018 a 2019 shodně s růstem o 2,4 procenta.

Růst táhnou auta

Hlavními tahouny slovenské ekonomiky by letos měly být spotřeba domácností, která podle odhadu stoupne nejvíce za posledních osm let, a také export.

Exportně orientovanou slovenskou ekonomiku podporuje zejména automobilový průmysl. Minulý týden začala na jihu Slovenska stavět svůj nový závod britská automobilka Jaguar Land Rover. Přidá se tak k dalším třem automobilkám, které již v současnosti montují vozidla v pětimiliónové zemi, jež je v přepočtu na obyvatele největším producentem vozidel na světě.

Růst HDP Slovenska by měl provázet pokles nezaměstnanosti, která podle ministerstva bude v příštím roce atakovat historická minima. V současnosti se míra nezaměstnanosti v zemi pohybuje pod hranicí deseti procent. Drží se tak na více než sedmiletém minimu, nadále je ale vyšší než průměr v celé EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám