Hlavní obsah

Jak omezit migraci z EU, Londýn zvažuje pracovní povolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z možností, jak kontrolovat přistěhovalectví z EU po brexitu jsou pracovní povolení. Řekla to v neděli ministryně vnitra Amber Ruddová, která podporuje omezení migrace. Uvedla, že případné změny musí být prospěšné pro britskou ekonomiku, informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová

Článek

"Pracovní povolení jsou jistě důležitá," řekla Ruddová s tím, že její úřad studuje systém kontroly přistěhovalectví. Žádné rozhodnutí zatím ale nepadlo.

Pro občany ze zemí mimo Unii uplatňuje Spojené království vízový systém, ale občané členských zemí pro pobyt a práci vízum nepotřebují.

"Budeme studovat, co je nejlepší pro ekonomiku, pro snížení počtů (imigrantů) a zároveň pro ochranu těch, kteří k ekonomice přispívají," řekla Ruddová. Podle ní její úřad nyní podrobněji zkoumá, zda se zaměřit na systém pracovních povolení nebo jiné systémové možnosti.

Londýn zatím nezačal vyjednávat o podmínkách odchodu z Unie. Podle agentury Reuters se tak britská vláda snaží vyhovět voličům, kteří se v červnovém referendu vyslovili pro vystoupení Británie a jedním z důvodů jejich volby byl slib o zpřísnění kontroly hranic s EU.

Mayová proti bodovému systému

Premiérka Theresa Mayová se v pondělí vyslovila proti zavedení bodového systému, jaký vůči přistěhovalcům uplatňuje Austrálie a který někteří prosazují také pro Británii.

Migraci tato země reguluje tak, že vedle kvót pro ekonomické přistěhovalectví zájemce boduje. Vyhodnocuje například znalost jazyka, věk, zkušenosti, kvalifikaci či užitečnost pro hospodářství země. Pokud uchazeč určitý limit nesplní, nárok na přistěhování nemá.

Mayová řekla, že si není jistá, zda bodovací systém funguje, ale zároveň přiznala, že výsledek referenda vypovídá o tom, že si Britové přejí zavedení kontroly lidí přicházejících z EU.

Ruddová patří k blízkým spojencům Mayové a souhlasí s vládním cílem snížit příliv migrantů ze současných 327 tisíc ročně na 100 tisíc.

Očekává se, že téma migrace bude jedním ze stěžejních ve vyjednávání o vystoupení z EU, protože Británie chce zpřísnit hraniční kontroly, avšak zároveň neztratit právo přístupu na unijní trh, což je pro některé členy EU nepřijatelné.

Reklama

Související témata:

Související články

Pobrexitovou Británií hýbe barva pasu

Plán pro odchod z Unie nemá sice Londýn ani víc než dva měsíce po britském referendu, které o opuštění Unie rozhodlo. O to náruživěji se tu ale řeší jiné,...

Výběr článků

Načítám