Hlavní obsah

Výrobců biopotravin přibývá, podíl na spotřebě zůstává nízký

Právo, sp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od ledna do konce srpna stoupl v tuzemsku počet výrobců biopotravin o 8,5 procenta na zhruba 590. Na tiskové konferenci to sdělili zástupci ministerstva zemědělství. Letos do září se zvýšil i počet ekofarem o 220 na 4316. Spotřeba jejich produktů však roste pomalejším tempem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Biopotraviny nabízejí všechny velké řetězce, oblíbeným místem jejich prodeje jsou také farmářské trhy.

Článek

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) bioproducentů v tuzemsku přibývá i díky tlaku veřejnosti a zvyšující se nabídce v obchodech.

„Zákazníci se začínají daleko více zajímat o to, co jedí a co nakupují pro své děti a domácnost,“ řekl Jurečka. Podle něj se již dají sehnat biopotraviny na internetu či přímo u farmářů za nižší ceny. „Některé řetězce totiž nabízejí předražené biopotraviny s obrovskou marží,“ dodal.

Spotřeba biopotravin se v ČR podle posledních dostupných dat předloni zvedla o čtyři procenta. Každý spotřebitel snědl biopotraviny v průměru za 191 korun, celkově za ně Češi dali 2,02 miliardy korun. Podíl biopotravin však činil stále jen 0,72 procenta na celkové spotřebě potravin v ČR.

Podíl se bude zvyšovat, věří Jurečka

Podle Jurečky se podíl biopotravin ve spotřebním koši Čechů v budoucnu zvýší. Ministerstvo chce na podporu jejich větší konzumace rozvíjet informační kampaně. Podle Barbory Hendrychové ze společnosti Pro-Bio nedokáže domácí produkce v některých případech ani uspokojit poptávku.

Vláda loni odsouhlasila plán rozvoje ekologického zemědělství do roku 2020. Plán například počítá s tím, že by podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů měl do konce roku 2020 činit tři procenta. Tento podíl měla přitom ČR podle plánu schváleného v roce 2010 dosáhnout již loni. Přitom podíl půdy, na které se hospodaří v ekologickém režimu, zabírá okolo 500 000 hektarů, tedy zhruba 12 procent zemědělské půdy, což je mnohem více než v okolních zemích.

Konvenční zemědělci dlouhodobě kritizují nastavení systému zemědělských podpor v ČR. Ekologičtí zemědělci podle nich pobírají vysoké dotace, přitom jejich tržní produkce je minimální, mnohdy se omezuje pouze na posekání trvalých travních porostů.

Anketa

Kupujete biopotraviny?
Ano
23 %
Ne
77 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1415 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám