Hlavní obsah

Stavebnictví kleslo nejrychleji od března 2013

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České stavebnictví v červenci klesalo nejrychleji od března 2013. Zrychlilo meziroční pokles na 16,3 procenta z červnových 12,4 procenta. Přibylo ale stavebních povolení a dokončených bytů, zahájených bytů bylo naopak proti loňskému červenci méně. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební produkce snížila o 12,6 procenta. Letošní červenec měl proti loňsku o tři pracovní dny méně.

V pozemním stavitelství produkce v červenci meziročně klesla o 12,3 procenta, v inženýrském se snížila o 23,4 procenta. Stavebních povolení vydaly úřady proti loňskému červenci o 5,2 procenta více.

Bytů bylo zahájeno meziročně o 15,1 procenta méně, dokončených bytů přibylo o 14 procent.

„Stavebnictví už v podstatě smazalo předchozí krátkodobý boom vyvolaný 'nutností' rychle dočerpat peníze z fondů EU ze starého rozpočtového období a nové rozpočtové období se zatím na číslech nijak neprojevilo,” řekl ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Počty nově stavěných bytů nejsou rozhodně nijak dechberoucí, a tak spíše než na širokou atraktivní nabídku nového bydlení se budou spotřebitelé moci 'těšit' na další růst cen nemovitostí. Zvlášť když se nemovitosti v době téměř nulových úrokových sazeb staly i atraktivními pro investory,” dodal Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám