Hlavní obsah

Ropa zdražuje, Rusko a Saúdové se dohodli na spolupráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko a Saúdská Arábie v pondělí podepsaly dohodu o vzájemné spolupráci na ropném trhu. Oznámili to ministři energetiky obou zemí Alexander Novak a Chálid Fálih na summitu skupiny největších světových ekonomik G20, uvedla agentura Reuters. Spekulace o možném zmrazení těžby ženou ceny ropy vzhůru.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Těžba ropy u ruského města Ufa

Článek

Spolupráce s Rijádem bude zahrnovat cesty ke stabilizaci ropného trhu, včetně omezení těžby, řekl na tiskové konferenci v Chang-čou ministr Novak. Podle agentury Reuters dodal, že Rusko je připraveno se k takové dohodě připojit.

Jeho protějšek Fálih ale uvedl, že zmrazení těžby „není v tuto chvíli nutné”, protože situace na trhu se zlepšuje a ceny ropy šly nahoru.

Ropa Brent v pondělí zdražila o více než dolar za barel a přiblížila se 48 dolarům.

Rusko a Saúdská Arábie jsou největšími producenty ropy na světě. Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), kterou vede Saúdská Arábie, ale Rusko jejím členem není, mají jednat o možnosti zmrazení těžby a dalších opatřeních na podporu trhu na neoficiálním setkání na energetické konferenci na konci září v Alžírsku.

Írán nesouhlasí

OPEC se s Ruskem na omezení těžby dohodl naposledy před 15 lety, Moskva ale svému slibu nakonec nedostála, píše Reuters.

Proti dohodě o zmrazení těžby je především Írán, třetí největší těžařská země v rámci OPEC. Po uvolnění hospodářských sankcí chce zvýšit svůj podíl na trhu.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Ještě v první polovině roku 2014 cena ropy výrazně přesahovala hranici 100 dolarů za barel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám