Hlavní obsah

Českým drahám v pololetí stoupl zisk na 375 miliónů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina České dráhy vydělala za první pololetí 375 miliónů korun. To je o 273 miliónů lepší výsledek než za stejné období loňského roku. Ke zvýšení čistého zisku státní firmy pomohl růst výnosů z osobní dopravy, ale také prodej zbytného majetku, informoval ve středu mluvčí ČD Radek Joklík.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vlaky ČD cestovalo v prvním pololetí přes 85,6 miliónu lidí.

Článek

„Našich služeb využilo přes 85,6 miliónu lidí a přepravní výkon se zvýšil o 71 miliónů osobokilometrů, tedy o dvě procenta. Zaznamenali jsme například čtyřprocentní růst příjmů z jízdného v rámci integrovaných dopravních systémů měst a regionů. O  11 procent nám rostly také tržby z doplňkových činností, jako jsou jízdy nostalgických a jiných zvláštních vlaků nebo přeprava kol,“ řekl ředitel ČD Pavel Krtek.

Na druhé straně však ČD v osobní dopravě stouply náklady, například výdaje na údržbu a opravy vozidel.

V segmentu nákladní dopravy ČD vydělaly o 211 miliónů korun víc než před rokem, dosáhla toho ale hlavně úsporou nákladů. Tržby z nákladní dopravy meziročně klesly o 116 miliónů, protože kvůli levné naftě se více nákladů přepravuje po silnici.

České dráhy jsou akciovou společností stoprocentně vlastněnou státem. Součástí skupiny ČD je vedle osobní dopravy i nákladní doprava představovaná společností ČD Cargo, Výzkumný ústav železniční nebo poskytovatel datových služeb ČD Telematika.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám