Hlavní obsah

Soud poslal Vítkovice Power Engineering do úpadku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek rozhodl, že pošle do úpadku společnost Vítkovice Power Engineering, která je součástí holdingu strojírenského magnáta Jana Světlíka. Insolvenčním správcem ustanovil Davida Vandrovce. Soud ovšem nerozhodl o způsobu řešení úpadku, který může proběhnout buď reorganizací, nebo konkurzem.

Foto: Vítkovice Machinery Group

Reklamní poutač firmy Wetag v Ostravě

Článek

Celkové závazky firmy přesahují 2,3 miliardy korun. Ve firmě pracuje zhruba 1200 zaměstnanců. Jaký bude jejich osud i osud celé firmy, je nyní v rukou insolvenčního správce a věřitelů.

Insolvenční návrh podala brněnská společnost Wetag, později i představenstvo samotné krachující firmy.

Věřitelé, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, soud ve svém usnesení vyzval, aby tak učinili do dvou měsíců. Soud také nařídil přezkumné jednání na 29. listopadu a o den později se uskuteční schůze věřitelů, kde se bude rozhodovat o způsobu řešení úpadku firmy. Věřitelé tak budou hlasovat o tom, zda firmě umožní úpadek formou reorganizace. Další variantou je například konkurz.

„S rozhodnutím o úpadku soud nespojil rozhodnutí o způsobu řešení dlužníkova úpadku, neboť společně s návrhem dlužník nepředložil soudu reorganizační plán," napsal soudce David Stošek ve svém usnesení.

Ostravský soud bude v nejbližší době rozhodovat ještě o úpadku dalších dvou firem z vítkovického holdingu Jana Světlíka. Společnost Vítkovice Envi, která je dceřinou společností Vítkovice Power Engineering, na sebe podala návrh na insolvenci sama již v úterý. Většina věřitelů u této firmy již schválila reorganizační plán. Společnost s dluhy kolem 155 miliónů korun zaměstnává stovku lidí.

Insolvenčním řízením prochází také společnosti Vítkovice Gearwork, návrh podal Wetag. O dalším osudu obou firem by měl soud rozhodnout v nejbližší době.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám