Hlavní obsah

Prutem z Vltavy přímo do kuchyně. Pražské sushi restauraci hrozí pokuta až 50 miliónů

Novinky, jky, ale

Když v pondělí navečer nastoupila do Holešovického přístavu trojice rybářů asijského původu, nestačili se místní divit. Nahazovali totiž nejen na ryby, ale podle svědků i třeba kachny. Když měli chycenou teprve jednu rybu, přerušila jejich počínání policejní hlídka. Jeden z rybářů byl přitom v pracovním úboru sushi restaurantu vzdáleného jen několik desítek metrů.

Rybaření v Holešovicích? Ryba či kachna, hodí se všechno

 
Článek

Strážníci městské policie přivolaní místními obyvateli zkontrolovali skupinku, která měla řádná rybářská povolení. Místním však neušla skutečnost, že jeden z mužů měl kuchařskou uniformu holešovického sushi restaurantu Haru sídlícího v přilehlé Jankovcově ulici.

Redakce Novinek se obrátila na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI) s dotazem, zda by bylo možné takto ulovené ryby servírovat hostům v restauraci. Inspekce odpověděla, že z veterinárního pohledu jistě nikoli, a provedla v holešovické sushi restauraci kontrolu. Při ní našla rybu bez předepsaných dokladů.

„Inspektoři v kuchyni předmětné provozovny zjistili v mrazicím boxu porcované rybí maso – pravděpodobně kapra obecného - a rybí vnitřnosti o celkové hmotnosti cca 1,2 kg. Tato potravina nebyla nijak označena. Provozovatel zároveň nebyl schopen předložit jakoukoli průvodní dokumentaci. Z toho důvodu se jednalo o potravinu neznámého původu a inspektoři na místě uložili zákaz uvádění potraviny do oběhu,” informoval Novinky mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva a dodal, že SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty pro porušení právních předpisů. Restauraci hrozí podle Kopřivy pokuta až do výše 50 miliónů korun.

Chybu jsme již napravili, uvedl manažer

„Ryba není určena k servírování pro zákazníky, nýbrž ke konzumaci pro personál. Kapr obecný vůbec není v nabídce v našem menu a ani není možné ho u nás koupit, takže se do oběhu ani nedostane. Tuto skutečnost jsme vysvětlovali i při kontrole, bohužel inspektoři nebrali naše vysvětlení v potaz. Samozřejmě jsme tuto chybu již napravili a veškerá uložená masa jsme již řádně označili a pečlivě uchovali,” uvedl manažer provozovny Patrik Tran.

Podle slov Jana Čiháka z Městské policie hlavního města Prahy rybáři policistům popřeli, že by chtěli chytat i kachny. Před nahozením návnady do vody chtěli prý pouze nalákat ryby. To však rozporují svědci z okolí, kteří si jejich počínání natočili na mobilní telefon.

„Ta skupinka tu nebyla poprvé. Viděli jsme, jak nahazují směrem ke kachnám. Návnada neklesala ke dnu, ale zůstávala na hladině. Samozřejmě, že na to kachny i jedna labuť reagovaly a po návnadě šly,” řekla Novinkám svědkyně, která si přála uchovat svou totožnost v anonymitě. Poskytla však video, které počínání rybářů ukazuje.

Foto: Novinky

Inspekce potvrdila pochybení restaurace Haru.

„Když člověk nechce chytat kachny nebo labutě, tak nenahazuje přece návnadu přímo k nim. Je to smutné. Když jsme pak viděli, že má jeden z nich uniformu místní sushi restaurace, která má provozovnu jen asi 30 metrů daleko, dali jsme si dvě a dvě dohromady,” dodala svědkyně.

Jen pro vlastní potřebu

Podle Rybářského svazu není problém v tom, když člověk s rybářským oprávněním chytá ve Vltavě na území Prahy ryby. Musí je mít však pro konzumaci svou či své rodiny, nikoliv pro komerční využití v restauraci.

„Ryby lze uvádět do oběhu ke spotřebě lidí jen ze zařízení registrovaných Státní veterinární správou a musí podléhat veterinární kontrole a posouzení poživatelnosti. Na ryby jiné než z těchto zařízení je nutno pohlížet jako na potraviny neznámého původu, nelze zaručit jejich zdravotní nezávadnost a bezpečnost a musí být vyřazeny z oběhu,” potvrdila Novinkám Kateřina Březinová z Městské veterinární správy v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám